Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''U igri bilo 10 imena''

''Prgometa ne smatram ozbiljnim kandidatom''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neovisna saborska zastupnica izabrana na listi HDZ-a Bruna Esih izjavila je da se odlučila kandidirati za zagrebačku gradonačelnicu, jer nijedna velika stranka nije ponudila ozbiljnog protukandidata Milanu Bandiću, koji već 16 godina klijentelistički vlada gradom, te poručila da HDZ-ova kandidata Dragu Prgometa ne smatra ozbiljnim kandidatom.

Ponudit ću alternativu političkoj sceni koja je dovela do toga da već 16 godina na čelu Zagreba imamo čovjeka koji je primjer sukoba interesa, klijentelizma i rođačkih veza, rekla je Esih obrazlažući svoju kandidaturu na predstojećim lokalnim izborima na koje će izaći kao neovisna kandidatkinja s građanskom listom za Gradsku skupštinu.

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Beba - 3 Na snazi od sredine travnja Grad Zagreb diže naknadu za novorođenčad, bit će značajno viša

Na kandidaturu ju je, kaže, potaknula "greška u sustavu" i potreba određenih društvenih i političkih promjena, koje mogu donijeti "samo pošteni ljudi koji su izvan sustava". Esih misli da kandidat za promjene u Zagrebu ne može biti iz velikih stranaka, jer "one očito nemaju svoje rješenje za alternativu Bandiću".

Upitana za HDZ-ova kandidata Dragu Prgometa, uz kojega je čvrsto stao predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković, odgovorila je kako "način i vrijeme kada je odabran, nakon prethodnih špekulacija s barem još 10 imena koja su bila u igri, pokazuju da on nije ozbiljan kandidat".

S HDZ-om, na čijoj je izbornoj listi na prošlim parlamentarnim izborima ušla u Sabor, želi ostati u partnerskim odnosima, iako osjeća da "postoje disonantni tonovi zadnjih par dana, otkako se malo ozbiljnije govori o njezinoj kandidaturi na lokalnim izborima".

Donijela HDZ-u peti mandat

Upitana za indirektnu poruku premijera o mogućnosti da je se makne iz Kluba zastupnika HDZ-a, odgovara da će poštovati tu odluku, ako do nje dođe.

"Ako budu smatrali da moje mjesto nije u Klubu ja ću, naravno, tu odluku poštovati. Ona bi bila legitimna, ne mogu čak reći ni da bi bila neočekivana", kaže Esih, no smatra kako za to nema potrebe s obzirom da je kao neovisna bila i na listi HDZ-a na parlamentarnim izborima.

Tada je u I. izbornoj jedinici dobila 10.471 glas, pa smatra da je svojim brojem preferencijalnih glasova HDZ-u donijela peti mandat u izbornoj jedinici u kojoj to HDZ nikada nije imao. "Moja zahvalnost je neupitna, a više puta sam je izrazila javno u svojim intervjuima, TV nastupima, kao i samom predsjedniku Plenkoviću", kaže Esih.

Odbacuje špekulacije da bi se njezina kandidatura mogla protumačiti kao nelojalnost prema HDZ-u jer u Klubu zastupnika HDZ-a sjede i neki drugi zastupnici koji također nisu članovi stranke, a na predstojećim lokalnim izborima podržavaju neke druge kandidate.

"Nisam čula da bilo tko njihovu lojalnost dovodi u pitanje, oni ostaju partneri HDZ-a. Tako se i mene može gledati - kao sadašnjeg i budućeg partnera HDZ-a. Apsolutno želim ostati u partnerskom odnosu s HDZ-om i niti jednu svoju izjavu, ni u ovoj kampanji niti ranije, nisam usmjerila protiv HDZ-a", rekla je Esih. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene