Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najstarija kolonija u europi

Malo mjesto iz Hrvatske, poznato po kiparstvu, uskoro bi moglo biti na popisu UNESCO-a

Zvonimir Dangubić (Foto: Dnevnik.hr)
Zvonimir Dangubić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kipovi u Ernestinovu (Foto: Dnevnik.hr) Kipovi u Ernestinovu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mato Tijardović (Foto: Dnevnik.hr) Mato Tijardović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zvonimir Dangubić (Foto: Dnevnik.hr) Zvonimir Dangubić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Noa (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Sve više gostiju okreće se kontinentalnom turizmu, čak i u vrijeme uobičajene morske sezone. Jedan je od ljetnih rekordera Osječko-baranjska županija. Uz prirodne ljepote i gastronomsku ponudu, mamac je i nematerijalna kulturna baština.

Ernestinovo je i ovog ljeta središte naivnog kiparstva. Na jedinstvenoj su koloniji umjetnici iz cijele Hrvatske i susjedstva.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

"Vjerojatno najjača kolonija koja je poznata u široj okolici, a ne znam ima li negdje vani nešto jače", kaže Zvonimir Dangubić, kipar iz Hlebina.

S punih 46 godina Ernestinovačka kolonija najstarija je u Europi, a za nasljednike se ne treba brinuti.

"Nadam da ću ostati u kiparstvu, stvarno mi se sviđa", kaže Noa, polaznik kiparske škole.

Uz već postojećih 400-tinjak, do kraja tjedna nastat će nova djela načinjena samo od drveta, čekića i dlijeta.

"Radim reljef, a reljefi se najbolje rade u orahu, u kruški i, što je interesantno, u dudu", pojašnjava Siniša Tešankić iz Udruge Petar Smajić Ernestinovo.

Traže zaštitu na svjetskoj razini

Zbog čuvanja baštine Ministarstvo kulture i općina zatražit će da se kolonija zaštiti na svjetskoj razini.

"Imamo velike ambicije, vjerujem da ćemo u tome uspjeti, cilj nam je dobiti status UNESCO-a jer ovakvog nečega zaista nema na listi", kaže Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo.

Ernestinovačka je kolonija i turistički brend, a Osječko-baranjska županija u turizmu ruši rekorde. U prvih šest mjeseci broj noćenja skočio je za 16, a u srpnju za 17 posto.

Najposjećeniji je Osijek, koji kulturno nasljeđe spaja sa suvremenim.

"Najviše nam dolaze iz Njemačke, zatim imali smo situaciju gdje smo bilježili u jednom danu 9 nacija Egipat, Indija, Australija, Singapur, New York", kaže recepcionar Janoš Salai.

Urbani ugođaj barokne Tvrđe ili ruralni štih okolnih sela, Osječko-baranska županija nudi doživljaj za sva osjetila.

Reporterka Nove TV Marina Bešić Đukarić razgovarala je s Matom Tijardovićem, predsjednikom Udruge Petar Smajić, o tome što bi za Općinu Ernestinovo značilo uvrštavanje kolonije na popis svjetske nematerijalne baštne UNESCO-a.

Možete li nam reći koja je procedura, neće to ići tako brzo?

Neće, ovaj cijeli tjedan snimamo moj rad skulpture kako se radilo na prvoj kiparskoj koloniji, prve kiparske kolonije trajale su dva tjedna i nije se radilo motornim pilama. Ja radim s dlijetima, sjekirom. Vjerujem da ću uspjeti u petak završiti tu skulpturu, radim kako se radilo na prvoj koloniji, a ideja je da napravimo koloniju da nam traje 15 dana, kao što je nekad trajala dva tjedna, da se ne radi motornim pilama, nego dlijetima i batom.

Koja je daljnja procedura kada završite svoj rad?

Šaljemo fotografije i snimke u Zagreb, mislim da će se ove godine prvo riješiti to kulturno. Vjerujem da će to trajati otprilike 10 godina.

Što bi to značilo za Općinu Ernestinovo i hrvatsku kulturu?

Za nas bi to značilo jako puno, ovo je 46 kiparska kolonija, provjerili smo, najstarija kipaska kolonija u Europi, u svijetu naivnog kiparstva. Nama bi to puno značilo i za samo Ernestinovo. Naša bi kolonija dobila puno veću vrijednost, materijalnu, umjetničku, a za nas umjetnike to bi pogotovo bila velika stvar. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  Aktualno Hoće li Osijek i dalje biti zeleni grad: Zašto grad na Dravi ostaje bez svojih stoljetnih stabala? Žana Gamoš (Foto: Dnevnik.hr) Žana Gamoš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sječa stabala u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) Sječa stabala u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Osijek (Foto: Dnevnik.hr) Osijek (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sonja Mikulić Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Hoće li Osijek i dalje biti zeleni grad: Zašto grad na Dravi ostaje bez svojih stoljetnih stabala? 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene