Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA IVANE PETROVIĆ

Francuski predsjednik stigao u Zagreb: "Macron dolazi s važnom monetom potpore za ulazak u Eurozonu, ali prije svega u Schengen"

Dolazak francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Hrvatsku prati urednica Ivana Petrović koja se javila uživo u Dnevnik Nove TV te objasnila zbog čega je ovo politički iznimno važan događaj za Hrvatsku.

"Prvi je to posjet francuskog predsjednika od uspostave bilateralnih odnosa u travnju 1992. godine. Francuska je velika i važana zemlja, ona je vojno najjača u EU, jedina nuklearna sila u EU i jedina članica Vijeća sigurnosti iz EU", izvijestila je Petrović te dodala kako je središnji događaj posjeta potpisivanje sporazuma o kupovini borbenih aviona nove generacije.

Pročitajte i ovo Britanski kralj Karlo III. stigao u državni posjet Francuskoj trodnevni državni posjet Britanski kralj Charles stigao u Francusku, nisu svi Parižani entuzijastični: "Nije toliko drag, nemamo dugu povijest" Slika nije dostupna Analiza Ivane Petrović "Na kraju 'balade' Vučić će ipak zaigrati na europsku, a ne na rusku kartu"

Kaže kako se taj sporazum nije samo odlična međudržavna trgovina, već se radi o "prvoklasnoj političkoj odluci baziranoj na quid pro quo odnosima što znači da Hrvatska kupuje avione od Francuske, a Macron dolazi u Zagreb, a Macron dolazi s važnom monetom potpore za ulazak u Eurozonu, ali prije svega u Schengen".

Petrović kaže kako Vlada vjeruje da će Hrvatska ući u Schengen tijekom Francuskog predsjedanja EU koje počinje u siječnju sljedeće godine. "Ulazak Hrvatske u Schengen stvara novu sigurnosnu paradigmu koja je u interesu Francuskoj, a sa Rafaleima Hrvatska dobiva najjače mašine u tom džepu između Njemačke i Grčke", kazala je Petrović i dodala da ovo strateško partnerstvo nije prvo između dvije zemlje, posljednje je potpisano 2014. u vidu akcijskoga plana od 6 točaka.

Petrović na pitanje kakav je stav Francuske naspram proširenja na Zapadni balkan odgovara: 

"Emmanuel Macron je rodonačelnik nove puno kompliciranije i zahtjevnije tehnologije pregovaranja s potencijalnim članicama EU. On je u Sofiji 2019. izjavio da proširenje ne može biti mehanizam bez kriterija. Na tom tragu je izdao svoj famozni non-paper u prosincu te godine što je na kraju prihvaćeno", kazala je urednica vanjske politike.

Petrović se osvrnula i na BiH. Kaže kako je premijer Plenković s Macronom o tome razgovarao u siječnju 2020. godine, ali Francuska nije osobito aktivna u BiH niti su sudjelovali u tim procesima.

"Nakon toga su dobili input iz Pariza i tad došli iz francuskog veleposlanstva na Zrinjevac i rekli otprilike: "Mi smo vam tu u susjedstvu, što niste došli k nama i to malo problematizirali".

"Što se tiče proširenja EU, Macron prije godinu i pol nije bio za paket dodjeljivanja datuma početka pregovora Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. Rekao je da Sjeverna Makedonija može proći, ali Albanija ne", rekla je reporterka te zaključila kako će biti zanimljivo vidjeti kakvi su danas Macronovi stavovi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene