Obavijesti Video Pretražite Navigacija
inflacija raste

Jesu li građani opravdano zabrinuti da će biti još gore? Stručnjak o divljanju cijena i koliko će još rasti? "Potrebna je intervencija države"

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš analizirao je za Dnevnik Nove TV rast cijena. Otkrio je koliko bi još i do kada cijene mogle rasti.

Porast cijena, koje je otkrilo novo izvješće Državnog zavoda statistiku, nije iznenađenje za ekonomiste.

Ekonomski stručnjak Mladena Vedriš kaže da je rast cijena realna opasnost kada dođe do inflacije. ''Kada inflacija krene, teško ju je zaustaviti. A inflacija je de facto, prema ekonomskoj definiciji, porez za siromašne. Kada imate niži dohodak, tada svakoga inflacija ugrožava. Bojazni su opravdane'', rekao je.

Opasnost od dodatnog rasta

Objasnio je da je trenutačno inflacija u najvećem zamahu. ''Kad poskupe proizvođačke cijene, kad poskupi cijena čelika, onda poskupi i cijena broda, armiranog željeza i konzerve, a sve to skupa – brod je logistika, armirano željezo je građevina, a konzerva u dućanu je tekuća potrošnja'', pojasnio je.

Kada je riječ o poskupljenju plina i struje, Vedriš kaže da i tu ima opasnosti od dodatnog rasta cijena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZABRINJAVAJUĆE BROJKE Cijene divljaju: Objavljeno što je točno i za koliko poskupjelo, ovakvu inflaciju nismo imali još od 2013. godine

''Na vladama je, bankama i ekonomskim politikama pojedinih zemalja da to obuzdaju. Ali problem je specifičan. Mi imao eru spuštanja kapitala, sve je više novca u opticaju i taj novac u opticaju povećava potražnju. I kad povećavate potražnju cijena raste. Ne zaboravite i koronu. Korona je presjekla logističke pravce, poskupila proizvodnju i sve je to na strani porasta cijena'', rekao je.

Pročitajte i ovo Gradilište - 1 Fali željeza, drva, plastike... Svijetom vladaju nestašice: "Kada je došlo do trgovinskog rata između Kine i SAD-a i svijet se prilagodio globalnom sukobu"

Vedriš poručuje da je potrebna intervencija države. A kada je riječ o porastu plaća, Vedriš kaže da je potrebno što prije zaustaviti rast cijena, ali i korigirati plaće radnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene