Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prijeti im kazna

Dubrovačka bolnica: "Bez vanjskih suradnika ne bi tko imao nadzirati porođaje, ne bi bilo traumatologa..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedostatak liječnika bolnice u Hrvatskoj nadoknađuju suradnjom s liječnicima iz drugih bolnica. Potpisuju ugovore o djelu, plaćaju im put i smještaj. Zbog svega toga bolnice mnogo troše, pa su prijavljene i prijete im kazne. Među njima je i Dubrovačka bolnica, kojoj nedostaje oko 30 liječnika i koja bi bez vanjskih suradnika mogla zatvoriti vrata.

Hitnu kardiološku intervenciju u dubrovačkoj bolnici izveo je zagrebački kirurg.

Pročitajte i ovo Noćni klub - 2 Ključ u bravu Vlasnik karlovačkog kluba nakon opasnog incidenta za DNEVNIK.hr: "Definitivno zatvaram, ništa nije vrijedno ovoga" Ilustracija Oglasio se vlasnik UZNEMIRUJUĆI VIDEO Konobarica palila šank, vatra zahvatila goste: "Cura je trčala okolo i derala se, prijatelj je imao zapaljena leđa"

"Bolesnik s nestabilnom anginom pektoris, akutno stanje, akutni koronarni sindrom. Sve je u redu, pacijent je dobro, i za dan-dva će ići kući", rekao je Dean Strinić, invazivni kardiolog. Pacijent je zbrinut zahvaljujući liječniku iz Kliničke bolnice Sveti Duh. Doktor Strinić već godinu dana u svoje slobodno vrijeme u dubrovačku bolnicu stiže na ispomoć. Bolnica mu plaća i put i smještaj.

Dolazi u svoje slobodno vrijeme

"Ja dolazim otprilike jednom na mjesec, dođem na 5-7 dana, teško je češće doći s obzirom na to da imam brojne obveze i u svojoj matičnoj bolnici, ali trudim se pomoći koliko god mogu", kaže Strinić.

"Gotovo je nemoguće je da mi opstanemo bez vanjskih suradnika jer mi imamo samo jednog interventnog kardiologa, našu doktoricu koja ne može stalno biti u pripravnosti", rekla je Anita Miljas, glavna sestra kardiologije u dubrovačkoj bolnici reporterki Dnevnika Nove TV Pauli Klaić Saulačić.

Ovakvi ugovori nisu u skladu sa zakonom. Bolnica je prijavljena zbog visokih iznosa isplata liječnicima. Inspektorat rada izišao je na teren, a protiv bolnice je pokrenut prekršajni postupak. Iako im prijeti novčana kazna, poručuju da drukčije ne mogu raditi.

Pacijenti ogorčeni

"U rodilištu tijekom sedam dana dva dana bismo imali specijalista, pet dana ne bi imao tko nadzirati porođaj djece, pet dana u tjednu ne bi bilo pedijatra koji bi gledao bolesnu djecu, pet dana u tjednu ne bi imao tko gledati polomljene i stradale u prometnim nesrećama jer ne bi bilo traumatologa, pet dana u tjednu ne bi imao tko raditi interventnu kardiologiju oboljelima, vratili bismo se na kraj 20. stoljeća", kaže Mario Wokaunn, zamjenik ravnatelja dubrovačke bolnice.

Bogat grad, a siromašno zdravstvo. Pacijenti su ogorčeni načinom na koji sustav funkcionira.

"Ne može jedan liječnik kardiolog pokrivati 30, 40, 50, 100 tisuća ljudi", smatra Ivica.

"Moja žena čekala je pregled godinu dana, to je malo puno", smatra Ante.

U državnom inspektoratu kažu kako se prijave odnose se na 2016. i 2017. godinu. Zbog velikih iznosa plaća vanjskim liječnicima prijavljen je veći broj bolnica u Hrvatskoj.

"Sustav mora funkcionirati, zakon ga ne prati, zakon ne prati realno stanje u Republici Hrvatskoj. Situacija će potrajati još barem pet godina, dok ne stasaju nove generacije, za koje samo možemo vjerovati da će ostati u Dubrovniku", kaže Wokaunn.

Bolnice, naravno, moraju imati liječnike, a za to ih moraju i platiti. A ako ih plate previše, zbog toga će platiti i kazne. Što na sve kaže Ministarstvo zdravstva, još nismo dobili odgovor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene