Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nisu sigurne

Državni inspektorat pojačano kontrolira dječje igračke: Za 12 zabranjena prodaja

Igračke
Igračke Foto: Getty Images
Državni inspektorat tijekom prosinca provodi pojačani monitoring i službene kontrole dječjih igračaka radi praćenja njihove zdravstvene ispravnosti odnosno sukladnosti s propisima, priopćeno je u ponedjeljak iz Inspektorata.

Igračke svih kategorija i materijala (plastične, plišane, drvene i sl.) nadziru se na granici prilikom uvoza, u proizvodnji te na unutarnjem tržištu.

Pročitajte i ovo Ilustracija provjerite zalihe Povlači se hrana za kućne ljubimce zbog povećane koncentracije joda Slika nije dostupna Povučeni s tržišta Evo koji se proizvodi NE SMIJU prodavati

U priopćenju se podsjeća kako, sukladno ovlastima iz članka 14. Zakona o predmetima opće uporabe, sanitarna inspekcija Državnog inspektorata provodi službene kontrole dječjih igračaka prvenstveno kroz laboratorijska ispitivanja i fizički pregled (uzorkovanje). Također, sanitarni inspektori obavljaju i pregled deklaracija, organoleptiku (izgled, miris, rubovi), fizička i mehanička svojstva igračke i sl.

Cilj tih nadzora je doprinijeti tome da građani na tržištu mogu kupiti isključivo sigurne i zdravstveno ispravne igračke, ističu iz Državnog inspektorata.

Napominju da sanitarna inspekcija istovjetne nadzore obavlja tijekom cijele godine sukladno godišnjem planu rada, na temelju predstavki građana kojima se ukazuje na nesukladnost, ali i reaktivno kroz provjere prisutnosti na tržištu nesukladnih proizvoda notificiranih kroz RAPEX sustav.

Službene kontrole od 1. siječnja do 1. prosinca - uzeto gotovo 400 uzoraka

Tako je u razdoblju od 1. siječnja do 1. prosinca 2021. godine kroz službene kontrole uzeto ukupno 399 uzoraka predmeta opće uporabe za analizu, od čega 255 uzoraka na granici i 144 uzoraka na unutarnjem tržištu.

"Do sada je utvrđeno 12 nesukladnih igračaka, i to sedam plišanih igračaka koje nisu zadovoljile fizikalno-kemijskih svojstava, tri ljigavca koja su bila nesukladna na parametar bor, jedne puzzle nesukladne na organoleptička svojstva i jedna drvena praćka koja je stavljena na tržište bez potrebne dokumentacije", navode iz Državnog inspektorata.

Za sve nesukladne uzorke donose se mjere zabrane stavljanja na tržište i povlačenja proizvoda ili im je na granici donosi mjera zabrane uvoza, a nesukladni proizvodi su prijavljeni kroz Rapex sustav. Kroz Rapex sustav u 2021. godini Republika Hrvatska je prijavila devet igračaka, ističe se u priopćenju.

Također se napominje kako se ispitivanja igračaka provode prema zahtjevima Pravilnika o sigurnosti igračaka i usklađenim hrvatskim normama kojima su prihvaćene europske norme (HRN EN 71).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene