Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zavod za hitnu nije odgovoran?

Drama koja je mogla završiti kobno: ''Beba se vozila 20 minuta u nesvijesti, zapalio se brod, a helikopter se nije mogao spustiti''

Aktualno Galerija +0 Ivana Marković, gradonačelnica Supetra Galerija 1/1 >>
Prava drama odvijala se prošlu nedjelju na Braču. Dijete je skoro umrlo jer je zakazao sustav hitnog transporta. Planuo je gliser.

Zakazao je sustav hitnog transporta pacijenta iz Supetra. Jedna beba je skoro umrla. Prvo se u portu zapalio gliser predviđen za tu svrhu. U privatnom je vlasništvu i županijskog koncesionara, a zatim pilot helikoptera nije znao gdje će sletjeti jer je aerodrom 35 kilometara dalje u privatnom vlasništvu zimi zatvoren. A to znači bez ikakve logistike, osvjetljenja i vatrogasaca.

Neadekvatan gliser za hitan transport

Ovu nevjerojatnu situaciju potvrdila je i gradonačelnica Supetra Ivana Marković. ''Imamo neadekvatan gliser za hitan transport pacijenata. Prvo su nas uvjeravali da je bio na popravku. Pa je došao novi, tehnički ispravan i odličan, kako su nam rekli. Već na ovoj situaciji je zakazao. Curica od godinu i pol dana upućena je hitno za Split. Gliser se pokvario. Digao se helikopter'', opisala je Marković i dodala da na dijelu gdje živi više od pola otočana - ne postoji heliodrom.

''Grad Supetar je izradio projektnu dokumentaciju i zahtijevamo od Županije da preuzme organizaciju financiranja i organizaciju heliodroma. Grad je spreman financijski sudjelovati u tome, ali ne može s njim upravljati", napomenula je gradonačelnica.

Beba 20 minuta u nesvijesti

Pilot je, ističe Marković, rekao da će doći ako bude imao osiguranu pomoć vatrogasaca s tla. ''Oni su se odazvali. Na pitanje zapovjednika vatrogasaca gdje treba otići nisu od pilota dobili odgovor jer ni sam nije znao pa ih je poslao na sve heliodrome i na aerodrom, pa gdje bude da se ne gubi vrijeme u ovakvoj situaciji. Helikopter je došao na aerodrom, ali nije htio sletjeti. Vjerojatno nisu bili zadovoljeni sigurnosni protokoli. A beba se vozila 20 minuta od Supetra, u nesvijesti, u teškom stanju, preko Vidove gore, vijugavih i skliskih cesta do aerodroma'', ističe Marković.

Sreća u nesreći

Gradonačelnica dodaje da, kad je helikopter došao, nije imao tko upaliti pistu da bude osvjetljenja. ''Na aerodromu trebaju bit vatrogasci, a s njima netko treba sklopit ugovor. Sve ima svoje protokole. Stvorila se prava drama'', kazala je Marković.

Srećom je bio tu vatrogasac koji radi u Pučišćima, a inače je zaposlenik aerodroma ljeti. ''Na svoju ruku je ušao i upalio rasvjetu na pisti. Ovo je ispala teška improvizacija. Ali ako se nešto dogodi onda će se svi pitat zašto i kako, kao na Kornatima. Sve je moglo poći krivo", istaknula je gradonačelnica Supetra.

Sve su to neke zamjene, a to je samo početak, smatra Marković. ''S ovakvim zakonima i na ovakav način funkcioniranja za pet godina nećemo uopće imat' nikakvog doktora", upozorila je Marković za Dalmaciju Danas.

Tko je odgovoran?

Ravnatelj hitne pomoći u Splitu Leo Luetić je rekao kako Zavod nije odgovoran gdje će helikopter sletjeti, kakvu opremu mora imati aerodrom ili heliodrom te ima li obučeno ljudstvo za prihvat helikoptera.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak "spasimo živote" Dramatično u Splitu: "Nalazimo se u izvanrednom stanju, potreslo me ono što sam vidio"

Pročitajte i ovo Liječnici, ilustracija Tko će nas liječiti? Alarmantni podaci: Objavljeno koliko u Hrvatskoj nedostaje obiteljskih liječnika

"To je u nadležnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Mi smo odgovorni za medicinski dio. Doktor koji je tad bio dežurni, rekao je da je zaprimljeno dijete ozbiljno narušenog zdravlja. Željeli su ga transportirati u KBC Split na pedijatriju, no meteouvjeti su bili strašno loši. Doktor se uputio prema gliseru, a usput je zvao i helikopter. Kad je došao pred gliser rečeno mu je da je odobren let helikoptera, a skiper na gliseru mu je rekao da su meteouvjeti nepovoljni, i da gliser ima nekih tehničkih poteškoća.

Onda su se okrenuli i otišli na aerodrom. Helikopter se spustio. Predali su dijete koje je zapremljeno u KBC Split na obradu", zaključio je Luetić.

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene