Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomozite im s nekoliko klikova

Došli ste pred trgovinu u koju svi ulaze, a samo vi ne možete. Što sad?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Situacije koje su većini rutina, osobama s invaliditetom često predstavljaju nemoguću misiju. U zakonima jasno piše što svatko treba napraviti, ali često su tu da se krše. Znate li što je inkluzija?

Zamislite ovu situaciju – izašli ste iz kuće do trgovine da kupite nekoliko sitnica. Kad ste došli do ulaza shvatili ste da ne možete ući iako svi drugi najnormalnije ulaze i izlaze. Ili ovu. U vašem gradu obnovili su dio prometnica i nogostupa. Odlučili ste obići novoizgrađeni dio kad su radovi završeni, a onda ste shvatili da, za razliku od ostalih, nogostupu ne možete pristupiti. Ili pak ovu.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Slika nije dostupna JELENA VUKOVIĆ Svjetska i europska rekorderka na Međunarodni dan osoba s invaliditetom: "Život mi se preokrenuo za 360 stupnjeva..."

Isplanirali ste iskoristiti sunčan dan za šetnju. Odjednom se pred vama stvorio parkirani automobil koji nikako niste mogli zaobići. Dok su se svi drugi provlačili kroz onaj mali razmak između automobila i zida, vi ste čekali. A može i ovako. Bili ste na putu, a kad ste se vratili na vašem parkirnom mjestu bio je automobil koji tu ne bi smio biti. Iako je mjesto do vašeg ostalo prazno, to vam ništa nije značilo, jer da ste na njemu parkirali ne bi mogli izaći iz automobila.

Navedene situacije spadaju u one u kojima se većina ljudi, srećom, neće zateći. Najveći dio nas pripada onoj većoj skupini koja će najnormalnije ulaziti u trgovinu, popeti se na nogostup, provući se kroz rupu između automobila i zida i parkirati se na bilo koje slobodno mjesto.

Zagreb: Siromašni invalid tražio cipele, a dobio mnogo više...

A dio nas pripada i onaj skupini koja je kriva jer ne mogu svi ući u trgovinu i jer nogostup nije napravljen po zakonom propisanim pravilima. Još jedan dio je onaj koji se parkira na nogostup i zauzima parkirna mjesta koja ne bi smio.

Skupinu koja situacije s početka teksta ne mora zamišljati nego se s njima susreće u svakodnevnom životu struka naziva osobama s invaliditetom. Iako se radi na njihovom uključivanju u svakodnevni život, i dalje se redovito susreću s problemima koji su trebali postati dio prošlosti.

Na papiru sve jasno piše, ali...

Hrvatska je još 2007. godine potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, a iste godine donijela je i Zakon o potvrđivanju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i Fakultativnog protokola uz Konvenciju. Unatoč trudu dijela javnosti, inkluzija je mnogima i danas tek još jedna nepoznata riječ. U zakonima jasno piše što se i kako treba napraviti, ali u mnogim slučajevima točnom se pokaže tvrdnja da su zakoni tu da se krše. U ovom slučaju kršenje zakona znači onemogućiti nekome samostalno djelovanje.

Zato je bitno neprestano raditi na senzibiliranju javnosti. 'Dosađivati' sve do trenutka u kojem nitko neće morati otvarati Google kako bi provjerio što riječ inkluzija znači.

Sve do trenutka u kojem neće 'nicati' neupotrebljive rampe, javne zgrade bez liftova, nogostupi bez pristupa, trgovine do kojih vodi niz stepenica. Sve do trenutka u kojem se vozači neće parkirati na nogostupe i u kojem će natpis 'Ako ste uzeli moje mjesto hoćete li uzeti i moju invalidnost' nešto značiti.

Sve do trenutka u kojem se mjesta za osobe s invaliditetom pred šoping centrima neće prva popunjavati zato što su najbliže ulazu, nego zato što će ih popunjavati osobe kojima su namijenjena.

Ispričavaju se krivi ljudi

Prije 10 dana članovi kninske Udruge invalida Sveti Bartolomej organizirali su izlet. U sat i 20 minuta svladali su trasu od 4800 metara. Gdje se nisu mogli kretati nogostupom, spuštali su se na kolnik. Na kraju su zahvalili svima koji su im pomogli i pratili ih, a ispričali se onima koje su ometali na njihovom putu.

Ali – oni nisu ti koji bi se trebali ispričavati. To bi trebala biti dužnost svih onih koji im onemogućuju da budu ravnopravni u društvu. Kada bi svakom čovjeku rad na ravnopravnosti postao jednako lagan kao ulazak u trgovinu mogli bi stvoriti društvo u kojem se nitko ne bi trebao ispričavati.

Napravite prvi korak – koštat će vas nekoliko klikova

Velike stvari ne dolaze lako pa će biti potrebno napraviti još puno koraka, a svaki od njih je bitan. Ako ne znate u kojem smjeru zakoračiti otiđite na stranicu Wheelmap.org. Riječ je o online karti na kojoj svatko može pronaći i obilježiti mjesta dostupna osobama u invalidskim kolicima. Vrlo jednostavno možete se uključiti u označavanje javnih mjesta poput barova, restorana, kina, supermarketa.

Stranica djeluje poput Wikipedije pa svi mogu pomoći u prikupljanju informacija. Svatko od vas može dodati nova mjesta na karti, fotografije mjesta, ali i urediti informacije o lokaciji dodavanjem telefonskog broja ili adrese.

Pristupačnost, odnosno nepristupačnost nekog mjesta označava se pomoću nekoliko klikova. Dok čekamo trenutak u kojem će sva javna mjesta biti pristupačna, obilježavanjem na ovoj karti možete pomoći ljudima u invalidskim kolicima da učine svoje dane učinkovitijima, budu mobilniji i više sudjeluju u društvu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene