Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Zašto je za Hrvate moralo jamčiti čak 16 zambijskih državljana? "Uhićeni Hrvati napravili su nenamjernu grešku"

Aktualno Galerija don Marino Ninčević - 3 don Marino Ninčević - 3 Foto: DNEVNIK.hr don Marino Ninčević - 2 don Marino Ninčević - 2 Foto: DNEVNIK.hr don Marino Ninčević - 1 don Marino Ninčević - 1 Foto: DNEVNIK.hr don Marino Ninčević - 4 don Marino Ninčević - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 don Marino Ninčević - 5 Galerija 1/6 >>
Hrvati uhićeni u Zambiji u pritvoru su proveli mjesec i pol dana s optužbom da su pokušali trgovati djecom. U ponedjeljak su pušteni uz jamčevinu. Ne smiju napustiti zemlju, a suđenje se nastavlja u veljači. Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je s dobrim poznavateljem Zambije, svećenikom i profesorom Marinom Ninčevićem.

Da bi izašli na slobodu, imali su niz uvjeta i jedan neuobičajen - za njih je moralo jamčiti 16 zambijskih državljana. Josipu Krajinović zanimalo je je li Marino Ninčević upoznat s tim pravilom i zašto je to tako.

"U Zambiji riječ ima veliku težinu i svjedočenje je važnije i vjerodostojnije od bilo kojeg pisanog dokumenta, zato građani moraju jamčiti da neće pobjeći i da će se ponašati u skladu sa zakonima Zambije", kaže gost Dnevnika Nove TV.

Reporterku je zanimalo i mogu li optuženi Hrvati dobiti pomoć ostalih Hrvata u Zambiji, diplomata, fratra, misionara...

"Mislim da je najprije naše ministarstvo vanjskih poslova dobro reagiralo i dobro je da je konzul tamo i da su naši novinari tamo. To će potaknuti vlasti i sud i sve službe da tom slučaju pristupaju još savjesnije i profesionalnije. Očekujem pošteno suđenje. Našim sugrađanima mogu pomoći naši Hrvati i ljudi koje su oni angažirali", kaže gost.

Ninčević smatra kako su uhićeni Hrvati napravili nenamjernu grešku.

"Po mom mišljenju, dobronamjeran propust. Trebali su se odmah javiti zambijskim vlastima i reći zašto su tamo i da će preuzeti djecu. Da su to napravili, sve bi bilo drugačije", smatra Ninčević.

Svećenik i profesor, koji je i sam posredovao u nekim posvojenjima iz Demokratske republike Kongo, kaže da je to bilo u doba korone, kada posvojitelji nisu smjeli ići tamo. Ponovio je kako smatra da su se hrvatski građani odmah trebali javiti vlastima.

To je bilo u vrijeme korone, kad se nije moglo u Kongo. Je li to jedino opravdanje za preuzimanje djece u Zambiji, u drugoj državi, pitala je Krajinović.

Pročitajte i ovo Ročište u Zambiji - 3 Nakon 46 dana Uživo iz Zambije: Nakon izlaska iz zatvora otkrivamo kakva je procedura za Hrvate, gdje će biti smješteni te gdje su djeca

"Stvara se mišljenje da su djeca na silu uzeta iz 'toplog' obiteljskog doma. Treba znati da djeca žive u krajnjem siromaštvu, bez medicinske skrbi, bez hrane, bez odjeće... Uglavnom su to djeca mladih žena koje su silovane, iskorištavane. One s djetetom nemaju nikakvu budućnost. Njihova ih obitelj odbacuje jer se ne mogu više udati. Tek kad se riješe djeteta, mogu se udati, ali imaju smanjenu vrijednost za 70 posto", kaže Ninčević. Dodaje kako uvijek može doći do prevare, ali smatra da oni koji istinski žele posvojiti djecu čine plemenito djelo.

"Mislim da će se završiti pozitivno za naše sugrađane", rekao je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene