Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SIRENE, BAKLJE, PRAH...

Napad huligana mogao je završiti puno većom tragedijom. Sve je bilo pomno planirano? "To se vidi u nekoliko detalja"

Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić noćas je bio na poprištu sukoba huligana i policije na autocesti A1.

Situacija na terenu izgledala je kao na filmskom setu visokobudžetnog holivudskog blockbustera, ustvrdio je Domagoj Mikić.

"Uz kišu koja je padala, bilo je moguće vidjeti prah iz vatrogasnih aparata koji su razulareni huligani uzeli na benzinskoj postaji, upaljene baklje…“, kazao je Mikić te dodao kako je grupa huligana prišla interventnim policajcima. Prolaznici su sve u šoku gledali, nepregledna kolona vozila bila je duga oko kilometra, u strahu su gledali što se događa. Na autocesti je, kako je kazao Mikić, bio pravi kaos.
Ono što se uz kišu koja je padala moglo vidjeti je prah, sirene hitne pomoći tutnjale su s jednog kraja autoceste na drugi, pomoć je dolazila iz Zagreba, Karlovca, Jastrebarskog i Samobora.
Domagoj Mikić istaknuo je kako je u razini pumpe nalazi spremnik sa nekoliko tisuća litara benzina.

"Pitanje je o kakvom je umu navijačkom riječ, koji se odluči na benzinskoj crpki bacati baklje, s obzirom na to da svi dobro znamo da je zabranjeno zapaliti cigaretu, da ne govorimo o korištenju pirotehničkih sredstava“, istaknuo je reporter Dnevnika Nove TV.

Očevid je trajao sve do deset sati, čeka se kako će pravosuđe postupiti u čitavom slučaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NERED na autocesti VIDEO Policija objavila nove snimke nezapamćenog divljaštva i brutalne tučnjave navijača

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OČEKUJE SE KONFERENCIJA ZA MEDIJE Napokon otvorena autocesta prema moru: Satima je bila zatvorena zbog sukoba pripadnika Torcide s policijom, ima ranjenih i ozlijeđenih nakon tučnjave i pucnjave

Mikić je za Dnevnik Nove TV o svemu razgovarao sa zamjenikom glavnog ravnatelja policije Damirom Barićem.

Istražitelji još uvijek sklapaju mozaik, zamjenik županijske državne odvjetnice u Velikoj Gorici dao je izjavu - oni će morati angažirati dodatne tužitelje da sve stignu obaviti u zakonskom roku, jer broj uhićenih se penje preko 50.

Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije za Dnevnik Nove TV kazao je kako sa sigurnošću može potvrditi da je napad bio pomno planiran, što je vidljivo po nekoliko detalja.

"Kolona od oko 260 vozila koja je bila prepraćivana, u trenu kad su došli nasuprot odmorišta Desinec, koordinirano su zablokirali sva tri prometna traka, kako bi u potpunosti zablokirali prometovanje na autocesti A1 i tako spriječili policijske službenike da mogu priteći u pomoć svojim kolegama koji su bili na odmorištu Desinec“, pojasnio je Barić te na pitanje zna li tko je autor ideje i je li riječ o dobro organiziranoj grupi, odgovorio kako su sve navijačke skupine dobro organizirane, pa tako i Hajdukova. Sami su odlučili da neće ući na tribine i navijati za svoj klub.

"Po njihovoj želji, kada su iskazali namjeru da se žele vratiti u Split, formirali smo kolonu i uz prepratu krenuli put Splita“, rekao je Barić.
Barić je naglasio kako su životi policajaca bili ugroženi.

"Zamislite da sjedite u kombi-vozilu i da vam žele ubaciti upaljenu bengalku, zamislite da vas napadaju zapaljenim pirotehničkim sredstvima i raketama na benzinskoj postaji. Znate koja je opasnost od toga“, kazao je zamjenik ravnatelja policije te dodao kako bi, da se dogodio požar ili eksplozija, današnja tema bila sasvim drukčija.

Izgrednici su policajce gađali kamenjem, bocama, skidali su remenje...

Za napad na policajce, kako je naglasio Barić, izgrednici su koristili kamenje, boce, skidali su svoje remenje, uzimali su i aktivirali aparate za gašenje požara, a upaljenim pirotehničkim sredstvima gađali su policajce.
Na komentar da je zagrebačka policija "mamićevska", Barić je kazao kako takve izjave imaju za cilj napraviti razdor između policije i građana te osudio takve izjave i dodao kako policija u svom postupanju strogo vodi računa o zaštiti građana i imovine.

"Budite sigurni da je hrvatska policija jamac sigurnosti građana RH“, zaključio je Damir Barić.

Na pitanje odakle baklje na stadionu, gost Dnevnika Nove TV odgovorio je kako je svaki organizator dužan ustrojiti redarsku službu koja ima obavezu pregledati navijače, a policija također radi pregled stadiona prije utakmice. U subotu je tako iz policije priopćeno da je nađena veća količina pirotehničkih sredstava.
"Stalna problematika tih sredstava je da se lako mogu rezati na manje dijelove“, rekao je Barić te na pitanje gdje ih onda skrivaju, kazao kako ih "skrivaju na intimna područja, režu na male komade i skrivaju na ona mjesta na kojima ih je jako teško pronaći".

Za četiri dana u Splitu igra se finale kupa. Na Mikićevo pitanje postoji li opasnost da se iz sigurnosnih razloga ta utakmica održi negdje drugdje, Barić je odgovorio kako za sada nema naznaka da se o tome razgovara. U domeni HNS-a je da donese odluku o tome, a svakoj utakmici policija pristupa profesionalno.

"Nadam se i želim poručiti da svi navijači zdušno navijaju za svoj klub, za našu reprezentaciju, a huligane javnost zasigurno može dobro razlikovati“, zaključio je Barić te dodao kako se nada da sličnih scena neće biti na Poljudu. Policija će, kako je rekao, učinit sve da preventivno djeluje te stvori što povoljnije uvjete kako bi sve prošlo u najboljem redu.
Na pitanje kako se osjeća nakon što policija odradi svoj posao, a sud pusti huligane, Barić je ponovio kako je policiji cilj odraditi svoj posao što kvalitetnije, sud nije htio komentirati.
Mikić je ustvrdio kako je sigurno da će i obavještajna zajednica biti angažirana uoči finala kupa kako bi se skupa s policijom prevenirali neželjeni događaji.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene