Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osnovna dužnost dužnosnika

Koliko je zahtjevno ispuniti imovinsku karticu i gdje točno zapne? "Sat do dva vremena posve je dovoljno"

Povratkom učenika u one školske i zastupnici su se ozbiljnije počeli vraćati u saborske klupe. Kako se u školi pišu inicijalni ispiti kao uvid u dosadašnje stečeno znanje i saborski zastupnici imaju nešto drugačiju vrstu testa – imovinske kartice.

Neki su pali već nakon šest dana, kao bivši ministar branitelja Mijo Crnoja s najkraćim mandatom. Afera zemljište u Samoboru stajala ga je ministarske fotelje, a na istome ispitu pao je i ministar uprave u prošloj vladi Lovro Kuščević.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić manevar s imovinom Turudićeva supruga kupila čak 160.000 kvadrata zemljišta: Prije njegove kandidature za šefa DORH-a sve prebacili djeci Ivan Turudić Novi glavni državni odvjetnik Što sve ima Turudić: Stan od 120 kvadrata, auto od 67.000 eura, zarađuje i od liječnika, a sad mu plaća drastično raste

''Bogu hvala imam toliko nekretnina da to nije moguće pratiti. Međutim zahvaljujući upravo vama dao sam zahtjev da se sve moje nekretnine evidentiraju u katastru'', govorio je tako Kuščević u lipnju prošle godine. A zahvaljujući upravo medijima dao je svoj mandat na raspolaganje.

Još se napetiji scenarij odvijao pred kućom bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića, kao i nekadašnje ministrice europskih fondova Gabrijele Žalac, s posve istim epilogom.

Osnovna dužnost

''Imovinske kartice osnovna su dužnost koju jedan dužnosnik mora ispuniti. Iznimno su bitne jer je to znak transparentnosti i zapravo prikazuje svakom građaninu Republike Hrvatske što dužnosnici, dakle osobe koje vode ovu državu i imaju neke velike pozicije u državi, posjeduju'', ističe Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Na taj se način pruža uvid u stanje imovine tijekom obnašanja određene dužnosti. Osim ministra, obvezu podnošenja izvješća o imovinskome stanju imaju svi oni koji obnašaju javne dužnosti. No, kakva je uloga Povjerenstva u takvim situacijama, ispituje li ono podrijetlo imovine?

''Naša je uloga samo da transparentno prikažemo sve ono što dužnosnik posjeduje i eventualno neke statusne stvari'', objasnila je Novaković.

Štediše među političarima

Veliku medijsku pažnju u ovome saborskome sazivu izazvala je imovinska kartica Marijane Petir u kojoj je navela štednju u iznosu od 5,2 milijuna kuna. Kao još veći štediša pokazao se Gordan Grlić Radman s ušteđenih 3 milijuna kuna više od Petir.

''Ja radim 20 godina. Ja ne zbrajam to. Živim u skladu sa svojim mogućnostima.'', izjavila je Petir na pitanje svih pitanja kako je uspjela toliko novca staviti sa strane. Nama nije bilo teško izraditi svoju računicu.

Prema imovinskoj kartici trenutna plaća Petir iznosi 17.510 kuna. S obzirom na to da je bila europarlamentarka, pa je tada raspolagala s 4500 eura, što je oko 33.000 kuna, a ne vjerujemo da je na početcima karijere imala toliko visoka primanja, uzeli smo prosjek.

Da je prosječna plaća Petir 16.000 kuna te da kroz 20-ogodinšnji radni staž nije niti jednu kunu potrošila za režijske troškove, hranu, odjeću i putovanja niti išta drugo sada bi imala 3,8 milijuna kuna. Valja naglasiti da je ovo samo odokativna računica.

Koliko je teško ispuniti karticu?

Osim nerazmjera ili zaboravljanja nekretnina problem se javlja kod popunjavanja izvješća o imovinskome stanju. Zato se postavlja pitanje je li to doista toliko zahtjevno.

''Doista nije. To je jedan obrazac koji vas navodi na odgovore. Imate male upitnike koji vam omogućavaju čak da, ukoliko vam nije jasno, pogledate što se traži od vas. Imate široke upute Povjerenstva, imate kratke upute Povjerenstva, a u konačnici Povjerenstvo je uvijek tu. Može nas se i nazvati, može se doći kod nas na sastanak, može se zatražiti i mišljenje. U svakom slučaju, kada popunjavate karticu ono što je bitno jest da imate svu dokumentaciju koja vam treba ako imate nekretnine ili kredite kako biste mogli popuniti točnim podacima'', kaže Nataša Novaković.

Sat do dva vremena posve je dovoljno, rekla je predsjednica Povjerenstva. Naravno, uz pretpostavku da tada neće doći do kratkotrajnog gubitka pamćenja.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene