Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uljepšajmo im blagdane

Božić će dočekati u kući bez vode i sanitarnog čvora: "Osjećamo se ostavljeno, da nije bilo donacija..."

Donacije Ivanu Penteku i njegovoj obitelji
Donacije Ivanu Penteku i njegovoj obitelji DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Donacije Ivanu Penteku i njegovoj obitelji Galerija 1/1 >>
Ivan Pentek dobrovoljac je Domovinskog rata, osoba s invaliditetom, mnoštvom zdravstvenih problema i ovrhama. On i supruga žive od jedne mirovine u kući bez vode i sanitarnog čvora.

Svaki dan posebno je težak za Ivana Penteka i njegovu obitelj, a posebice u blagdansko vrijeme. Zdravstvena slika je kritična, a za lijekove jedva nađe koju kunu. U kući nema ispravnog sanitarnog čvora, kao ni vode te kao da sve to nije dovoljno, mjesečno mora odvajati veliki iznos male mirovine za ovrhu.

Treba mu pomoć kako bi mogao dostojanstveno nastaviti živjeti, u humanim uvjetima gdje ne mora razmišljati hoće li ga sutra ''pokositi'' još kakav zdravstveni problem i hoće li si moći priuštiti kupovinu lijekova.

''A čujte, nikako se ne osjećam. Ostavljen. Od '91. do '95. sam dobrovoljno bio u ratu. Emotivno je ovo sve, blagdani dolaze, da mi udruga nije donijela pomoć, ne znam kako bih'', potišteno komentira Ivan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna hitne službe na terenu U sat i pol vremena dva požara u kućama u Zagrebu: Jedna osoba završila na Hitnoj

Zahvaljujući Inicijativi branitelja Petrinje i Udruzi hrvatskih branitelja policije Petrinja nadolazeći blagdani samo će mu nakratko izmamiti osmijeh na lice. Ivo Vranić, predstavnik Inicijative, danas je sa svojim kolegama i prijateljima donirao osnovne namirnice za život kako bi obitelj Pentek mogla barem nakratko nastaviti živjeti bez brige.

Ruševna kuća u selu Mokrice kraj Petrinje, prepuna vlage, bez vode i osnovnih higijenskih uvjeta njihova je svakodnevnica. Kuća nije njegova, vodu ne može dobiti jer, kaže, trebao bi riješiti pitanje ostavinske rasprave za koju nema novca.

''Grijanje imam na drva, u kuhinji žena i ja spavamo jer je u sobi velika vlaga, da bismo mogli zimu prebroditi'', govori Pentek.

Pročitajte i ovo Prijeteće pismo Muka koja traje mjesecima Čudovišna sotonistička pisma upućena onima koji stoje na prvoj crti obrane od korone: "Pisalo je da mi je duša prokleta, da neću naći spas..."

Svakim danom zime sve mu je gore zdravstveno stanje. Ni njegovoj ženi nije ništa bolje. Oboje trebaju operaciju, ženina je, kaže, već otkazana zbog koronavirusa, a on ima problema s hrskavicom i prostatom. Lijekove kupuje s mirovinom od 2900 kuna, a uz to ima i ovrhu koja iznosi nešto manje od 800 kuna. Nema za kruh ni mlijeko, a kada treba otići liječniku u Petrinju, tek tada nastaje pravi problem. ''Školski bus neće me povesti, nemam prijevoz, idem na štaki i to jako teško'', objašnjava Ivan.

Zahtjev za državni stan je predao te je trenutačno 18. na redu i preostaje mu, nažalost, jedino čekati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KOKORIĆANI SE NE PREDAJU Godinama se neće oporaviti od poplave, ali računi im i dalje stižu: "Ovo je trebao biti najljepši Božić, a tuga se ne može izmjeriti"

Pentekovi ne mogu izraziti koliko su zahvalni humanitarnim donacijama. Od suza nisu mogli ni do riječi. Ivo Vranić kaže da dok je njega, kao i Luce Gašpart Šako i Manuele Marinović, njihovi kolege i prijatelji neće ostati na cjedilu. Zahvalan je članovima Inicijative i Udruge policajaca što su iz vlastitog džepa izdvojili sredstva kako bi se pomoglo ''malom čovjeku''.

Pročitajte i ovo Koncert Zaklade Ana Rukavina - 4 Postignut cilj Koncert Želim život Zaklade Ana Rukavina i Nove TV ponovno ujedinio Hrvatsku: Prikupljeno više od milijun kuna

Ivanu Pentaku možete pomoći donacijom na zaštićeni račun HR3224020063581053018 ili možete donijeti pakete pomoći na adresu Inicijative – Ulica Ivana Janka Štromara 4 u Petrinji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene