Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DVA SEKTORA PREDVODE

Dnevnik Nove TV došao je do podataka o fiskalizaciji u siječnju - u najmanju su ruku zanimljivi

Aktualno Galerija Videozid: Fiskalizacija - 3 Videozid: Fiskalizacija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Videozid: Fiskalizacija - 2 Videozid: Fiskalizacija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Videozid: Fiskalizacija - 4 Videozid: Fiskalizacija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Videozid: Fiskalizacija - 1 Galerija 1/4 >>
Dnevnik Nove TV došao je do podataka o fiskalizaciji u siječnju, odnosno o povećanju broja izdanih računa i njihove ukupne vrijednosti, koji su u najmanju ruku - zanimljivi.

U usporedbi sa siječnjem prošle godine - govorimo o razdoblju od prvog do 23. siječnja - u ovoj je godini ukupan broj svih izdanih računa veći za šest posto. Ukupna vrijednost svih izdanih računa rasla je u ovoj godini za čak 21,7 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Sjajna turistička sezona, ilustracija - 4 Porezna uprava Ljetna sezona ruši sve rekorde! Poznato je koliko je izdano fiskaliziranih računa, ali vidljiv je efekt inflacije

Gledano po sektorima, odmah se nameće trgovina. U njima se više trošilo, ali su i cijene znatno veće. U odnosu na prošlu, ove je godine u siječnju u trgovini izdano 3,3 posto više računa, a njihova je ukupna vrijednost veća za 17,6 posto. Međutim, daleko su najzanimljiviji podaci - za ugostiteljstvo i smještaj.

U tom dijelu gospodarstva broj izdanih računa u ovom je siječnju znatno veći nego u siječnju prošle godine, za čak 17,7 posto - razlog vjerojatno treba tražiti u potpunom ukidanju svih COVID mjera. No, ukupna vrijednost svih izdanih računa u ugostiteljstvu i smještaju u ovom je siječnju bila veća za čak 41,1 posto nego u prošlom.

Ako ove postotke pretvorimo u konkretne eure i kune, ukupno je u siječnju ove godine fiskalizirano milijardu i 600 milijuna eura - odnosno oko 12 milijardi kuna - više nego u prošlom. U ugostiteljstvu i smještaju ta vrijednost iznosila je 145 milijuna i 700 tisuća eura, odnosno oko milijardu i 100 milijuna kuna.

A mogu li se ove brojke opravdati inflacijom ili tu ipak ima dodatnih motiva za ovakvo povećavanje cijena - sasvim će se sigurno analizirati u danima pred nama. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene