Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontrole na moru

Bili smo u nadzoru pomorskog prometa s Lučkom kapetanijom: Pogledajte urnebesna objašnjenja prekršitelja - ''To je to kad slušam...''

Aktualno Galerija Kontrola pomorskog prometa - 1 Kontrola pomorskog prometa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kontrola pomorskog prometa - 2 Kontrola pomorskog prometa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kontrola pomorskog prometa - 3 Kontrola pomorskog prometa - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Patrolni brod Galerija 1/4 >>
Mnogi "troše" i na kazne u prometu, posebice pomorskom. Dnevnik Nove TV bio je s Lučkom kapetanijom u nadzoru.

Zbog vožnje preblizu obale, ali i činjenice kod sebe nije imao dokumente, gost iz Nizozemske platio je 1100 kuna kazne. ''Nisam znao da moram imati dokument o vlasništvu broda, ali zaustavili su nas zbog brzine'', kaže.

A zbog vožnje blizu obale kažnjen je i Tomaž iz Slovenije. ''To je to što slušam djecu i ženu da se kupaju tu, pa tu. Pa ne mogu ja uvijek usred uvale stati i onda nazad, tako da sam skrenuo prebrzo oko rta'', pravda se. Jer taj je prekršaj opasniji nego što izgleda.

''Propela može zakačiti bilo koga od plivača. Plivači imaju dozvoljeno do 100 metara plivati. Opasnost je velika'', pojašnjava Toni Mlinar, mornar na patrolnom brodu Vid.

Više stranaca nego lani

Na Kvarneru je gužva. Ove godine plovi više stranaca nego lani. Izdano je 12 posto više vinjeta.

Prekršajima su, kaže zapovjednik patrolnog broda Saša Turkalj, skloniji od domaćih. ''Glisiranje, ugrožavanje života nema oprosta. Tu smo strogi. Prekršaje u smislu ne imanja kompletne opreme s popisa, koju bi morao imati, toleriramo. Ako nema rezervnu svjećicu za motor, a neću ga za to kazniti'', otkriva Turkalj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POTONULA BRODICA Ministarstvo objavilo nove detalje nesreće: U sudaru u Hvarskom kanalu ozlijeđeno 12 osoba

A kazne su visoke. ''Plivač se ne bi smio udaljiti 100 metara od obale. Za udaljavanje je kazna od 500 do 10.000 kuna. Za glisiranje i, što je najvažnije je 300 metara od kraja, kazna je zapriječena u rasponu 3000 do 50.000 kuna'', rekao je Darko Glažar iz riječke Lučke kapetanije.

Cilj nije kazniti, već spriječiti nesreće. Od početka godine na moru je spašeno 245 osoba, dok ih je deset smrtno stradalo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene