Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U DNEVNIKU NOVE TV

Dinamovac Hasanbegović vs. hajdukovac Bauk o subotnjem sukobu: "Navijačka logika je uvijek ista", "Ne treba biti Einstein da se to zaključi"

Aktualno Galerija Arsen Bauk i Zlatko Hasanbegović Arsen Bauk i Zlatko Hasanbegović Foto: DNEVNIK.hr Arsen Bauk, Zlatko Hasanbegović i Mislav Bago Arsen Bauk, Zlatko Hasanbegović i Mislav Bago Foto: DNEVNIK.hr Zlatko Hasanbegović Zlatko Hasanbegović Foto: DNEVNIK.hr +0 Arsen Bauk Galerija 1/4 >>
U subotu su se pripadnici Torcide sukobili na autocesti A1 kod odmorišta Desinec s policijom. Među ozlijeđenima su bili i navijači i policajci. Neki su već uhićeni, a neki će tek to biti. Policija je objavila da je poduzela sve što je bilo potrebno da se utakmica Dinama i Hajduka osigura.

Pogled na subotnje divljaštvo ovisi i o tome - jeste li navijač Dinama ili Hajduka. A njih ima i među političarima. Mislav Bago ugostio je u Dnevniku Nove TV navijača Dinama Zlatka Hasanbegovića te navijača Hajduka Arsena Bauka.

"Konkretan slučaj ne treba relativizirati, ali ne treba ni apsolutizirati. Ovo je potrebno objektivizirati. Mi ne znamo što bi bilo, dogodilo se što se dogodilo. Ovo jest primjer navijačkog nasilja, ali to je u konačnici iznimka, splet određenih okolnosti", rekao je Hasanbegović.

Bauk mu je uzvratio. "Zadaća političara nije da komentira ponašanje građana. Sudac će odrediti kaznu. Nije zadaća političara niti davati olakotne ili otegotne okolnosti građanima koji su optuženi za nešto, to rade njihovi odvjetnici. Ono što bi bila zadaća političara - utvrditi jesu li državna tijela, odnosno policija, postupila u skladu sa zakonom."

Nejasnoće u provedbi

Policija je rekla na konferenciji za novinare da je napad pomno planiran, a kasnije su rekli da ih je napad iznenadio. 

"Ako je velika skupina građana došla pred 16 relativno loše opremljenih policajaca, normalno da ih je to iznenadilo. Ne treba biti Einstein da se to zaključi", dodao je Bauk.

Pročitajte i ovo Kornelija Kallay Blažeković, glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici SUKOB NAVIJAČA I POLICIJE Tri sutkinje donijele odluku, svi uhićeni navijači idu iza rešetaka: "42 osumnjičenika će provesti mjesec dana u istražnom zatvoru"

"Postoje određene nejasnoće u provedbi protokola. Ja kao navijač ne mogu načelno prihvatiti da navijači ne mogu ući s transparentima i bubnjevima. To je načelni navijački stav. Ne postaji navijač koji će opravdati zabranu unošenja navijačkih rekvizita drugoj navijačkoj skupini. To što Sevilla čini mene apsolutno ne zanima", kazao je Hasanbegović.

"Ne znam što bi transparent  veličine tri za dva bio opasniji za Dinamo nego veličine dva za jedan. To što je propustila policija, to trebaju utvrditi državna tijela. Što su građani napravili će odlučiti sud", naveo je Bauk.

"Svi zakoni postoje. Načelno sam uvijek bio protiv donošenja Lex Specialis koje bi navijačko nasilje izdvajalo od drugih oblika nasilja. Ako mi u ovom ozračju moralne panike gledamo, ne znamo ništa o hrvatskom društvu, rekli bi da je ključni problem modernog hrvatskog društva navijačko nasilje", objasnio je Zlatko Hasanbegović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna izjava iz KBC-a split Oglasila se splitska bolnica o dvojici propucanih navijača, sami su došli u bolnicu

Arsen Bauk odgovorio mu je da misli da zakon ne treba mijenjati. "Treba provoditi postojeće zakone. Ako će neki sudac na sudu ocijeniti pripadnost navijačkoj skupini kao olakotnu ili otegotnu okolnost - u skladu s time će odrediti veću ili manju kaznu."

Usporedba navijača

Reporter Mislav Bago upitao ih je za kraj postoji li razlika između navijača u njihovo doba ili navijača sada.

"Vremena se mijenjaju, neki oblici nasilja nisu postojali. Navijačka logika je uvijek ista. Potpuno je pogrešno kada političari birokrati misle da se državnom represijom nešto može postići", rekao je Hasanbegović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OGLASIO SE I HAC Osude nereda stižu sa svih strana: ''Vrijeme je da se otkrije tko stoji iza takvih aktivnosti''

"Sada je jasnije što se događa razvitkom društvenih mreža. Jer u ovom slučaju su ljudi snimali, neke stvari smo vidjeli koje u prethodnim vremenima ne bismo vidjeli", zaključio je Bauk.

Što su još komentirali Bauk i Hasanbegović pogledajte u videozapisu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene