Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EMOTIVNA OBJAVA

Dijana je posvojeno dijete i poručuje: "Je l‘ vas šokirao slučaj djevojčice iz Klaićeve? Mene nije. Ni mene moja majka nije željela"

Djevojčica, ilustracija - 2
Djevojčica, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Splićanka Dijana Radovniković napisala je na Facebooku emotivnu objavu povodom tragične smrti dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške.

"Je l' vas šokirao slučaj djevojčice iz Klaićeve? Hoće vas šokirati ako vam kažem da mene nije? Usvojena sam daaaavne '88. godine. Ništa, ali ama baš ništa se od tada promijenilo nije. I tada, biološke roditelje se do zadnjeg nagovaralo da zadrže dijete, čak i kad je bilo vrlo evidentno da to ne žele.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užasna nesreća Djevojčicu (1) pogodila zapaljena boca s benzinom: Ima teške ozljede, ali stabilno je Ekskluzivna ispovijest roditelja žene osumnjičene da je ubila dvogodišnju kćer Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV Šokantna ispovijest roditelja žene osumnjičene da je na smrt isprebijala dvogodišnju kćer. Otkrili zašto je otac želio da im se djevojčica vrati

Primjerice, moja biološka majka je cijelu trudnoću govorila djelatnicima Centra da ne želi dijete i da želi dati na usvojenje, ali oni su cijelu trudnoću i kad je rodila i dalje 'radili' s njom ne bi li zadržala dijete. Iako je već prije mene dvoje djece dala na usvajanje i jako dobro znala što želi. Zamislite sada da ih je poslušala i zadržala dijete koje vrlo, vrlo ne želi.

Čemu ne oduzimanje roditeljskih prava? Zašto ne dajete djeci šansu dok su još mala i lakše usvojiva? Zašto im ne dajete priliku da dobiju obitelj u kojoj ih stvarno vole i žele?

Odugovlačite dok dijete ne odraste u sistemu ili vraćate biološkim roditeljima dok se ne dogodi ovo. Nije prvi put. Nije ni zadnji.
Probudite se i pokrenite. Kod roditeljstva nema popravnog", napisala je Splićanka Dijana Radovniković na Facebooku povodom tragične priče o dvoipolgodišnoj djevojčici u Novoj Gradiški.

Djevojčica je izgubila bitku za život, a javnost je zgrožena jer tužiteljstvo sumnja da je ozljede djevojčici nanijela majka. 

Dijana je u splitsku obitelj stigla s pet mjeseci iz udomiteljske obitelji u Tuzli, a odvažila se podijeliti svoju intimnu priču sa širom javnosti kako da bi ukazala na problem teškog i sporog sustava prilikom posvajanja djece. Ona, naime, želi poručiti da je imala sreće isključivo zato što ju je nova obitelj pronašla dok je još bila beba pa je trauma svedena na minimum, piše Slobodna Dalmacija.

Posvojila ju je tada samohrana i prosvjetna radnica, a njena biološka majka ju je se potpisom odrekla isto kao i još njena dva polubrata. Njih troje ne znaju tko im je otac, a Dijana će kasnije shvatiti da ima još i tri polusestre koje nisu ni znale da ona postoji. Majku, međutim, nikada nije upoznala s obzirom da je, kada je stasala za tu zakonsku mogućnost, ona već bila preminula.

"Ne znam tko je ta žena"

No, kad priča o tome, Dijana ne pokazuje emocije jer, kako kaže, obitelj njene biološke majke nije njena već ova u kojoj je sada.

"Ne znam tko je ta žena niti me zanima tko je ona bila. Sama sam pronašla najprije jednog brata u BiH, pa drugog u Sloveniji, a zatim preko Fejsa i sestre u također u BiH", prepričava Dijana za Slobodnu Dalmaciju.

"Biološka majka napravila mi je uslugu kada mi je, unatoč pristiscima institucija, dala šansu za normalan život. Ja sam oduvijek znala da sam usvojena, uopće se ne sjećam trenutka kad sam to doznala. Kada je stigla u udomiteljsku obitelj bila je u lošem stanju, rahitična i s pomanjkanjem vitamina D.

"Nema oduzimanja roditeljskih prava, nego im centri uvijek daju prednost tipa oni će se promijeniti, poboljšati, mi ćemo s njima raditi... I onda dobiješ pretučeno dijete i ovakvu tragediju", ogorčena je Dijana.

"Ništa se ne može mjerit s posvajenjem jer prije toga ste ničiji. Evo, vidjeli ste sad što se dogodilo. A zamislite kako je odrastati u domu i nemate šanse sve dok svakih nekoliko mjeseci biološki roditelj nazive i pita kako ste, a samo to dovoljan je razlog da to dijete ne možete dati na posvajenje. Zakoni su takvi da uvijek idu na ruku biološkim roditeljima", prepričava Dijana.

"Kao da sustav tjera biološke roditelje da budu s djecom. Ali jednostavno ih ima koji to ne žele! A vrijeme prolazi, djeca rastu i onda ih malo tko želi usvojiti jer svi žele malu, bijelu i zdravu bebu". 

Dijana je uvjerena kako bi zakon trebao omogućiti što lakše i što brže oduzimanje roditeljskih prava i odmah davati djecu na usvajanje, a parova ima toliko da će se naći isti dan.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene