Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč optimizmu u izjavama

Delo: Do rješenja pitanja Ljubljanske banke 'vrlo dug put'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč diplomatskom optimizmu u izjavama, obostrano prihvatljivo rješenje za problem Ljubljanske banke nakon kojega bi Ljubljana bila spremna ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom još je daleko.

Unatoč diplomatskom optimizmu u izjavama, obostrano prihvatljivo rješenje za problem Ljubljanske banke nakon kojega bi Ljubljana bila spremna ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom još je daleko, ocjena je iz komentara vodećeg slovenskog lista 'Delo' povodom susreta slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i hrvatske ministrice Vesne Pusić u ponedjeljak na Bledu.

'Rješenja za više od dva desetljeća neriješeno pitanje deviznih štediša Ljubljanske banke još nema. I financijski stručnjaci dviju vlada od njega su još daleko. Iz brojnih službenih izjava može se razabrati da je još vrlo dugi put do rješenja koje bi bilo prihvatljivo za obje strane', navodi se u komentaru.

Posebno će teško biti doći do rješenja, navodi 'Delo', ako se bude inzistiralo na interpretacijama namijenjenima vlastitoj javnosti, navodi list.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava?

>> Erjavec: Nema pritisaka na Sloveniju da što prije ratificira hrvatski pristupni ugovor

Tako se, navodi 'Delo', u Hrvatskoj nerado iznosi precizni sadržaj dvije godine starog pisma Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu, te se javnost uvjerava kako je ta banka odbila ponovo posredovati u sporu, koji Ljubljana drži sukcesijskim pitanjem. Umjesto toga u hrvatskim medijima se plasiraju priče o navodnim pritiscima Bruxellesa na Sloveniju, koja bi trebala prestati 'ucjenjivati' Hrvatsku povezivanjem pitanja Ljubljanske banke s početkom ratifikacije pristupnog ugovora, tvrdi slovenski list.

S druge strane, navodi 'Delo', hrvatskoj javnosti se nerado otkriva da Ljubljanska banka uz depozite hrvatskih štediša ima i 'više od milijardu eura' nenaplaćenih potraživanja prema hrvatskim poduzećima.

'Hrvatska ima političke i gospodarske probleme. Svjesna je da je već platila kamate na račun političke tvrdoglavosti oko arbitražnog sporazuma. Zato bi joj sada novi kompromis sa Slovenijom mogao predstavljati poraz, koji bi dodatno pogoršao položaj domaćih političara na ljestvicama popularnost', navodi 'Delo'.

'Osim toga, oko 800 milijuna eura, koliko navodno iznose navodna potraživanja štediša prema Ljubljanskoj banci, vrlo bi dobro došlo u ispražnjenoj hrvatskoj proračunskoj blagajni. Tražiti žrtvenog jarca u takvim prilikama uvijek dobro dođe', navodi u komentaru vodeći slovenski list. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene