Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada će pomoći

Odvjetnici generala: U Haag šaljemo 20-ak stranica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas istječe rok u kojem obrane generala Ante Gotovine i Mladena Markača Haagu moraju najaviti žalbu na presude.

I dok odvjetnicima, ali i tužiteljstvu vrijeme polako curi, Vlada ponovno najavljuje pomoć. Pomoći će financijski odvjetničke timove, ovih dana pojačane vodećim svjetskim stručnjacima. Pisani argumenti obrana dvojice generala Ante Gotovine i Mladena Markača, sutra će do kraja radnog dana elektronskom poštom stići na hašku adresu. I tužiteljstvo bi trebalo učiniti isto, najaviti žalbu na oslobađajuću presudu Ivana Čermaka i visinu kazni Gotovini i Markaču.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna facebook prepun slika generala Hrvati na društvenim mrežama: Pravda je pobijedila! Slika nije dostupna Presude generalima Tijek procesa: Evo što je zapravo tvrdilo tužiteljstvo, a što obrana

>> EKSKLUZIVNO: Gotovinin odvjetnički tim dobio pojačanje

Sve dok taj posao ne obave, odvjetnici su se pritajili. O novoj obrambenoj strategiji kojom namjeravaju osloboditi generale, pa i onom što piše na dvadesetak stranica, ne govore detaljeno.

'Očekujemo da žalbeno vijeće prepozna navode i da nam da za pravo u onom što tvrdimo, da naši branjenici nisu odgovorni za što ih se proglasilo krivima, da je kategorija zločinačkog pothvata nešto što ne stoji i da je za pitanje oružanog sukoba ostalo dvojbeno je li ono postojalo nekon operacije', rekao je Markačev odvjetnik Goran Mikuličić koji nije htio govoriti o detaljima žalbe.

Međunarodni stručnjaci će znati naplatiti svoje usluge

Nevoljko se odgovara i na upit o međunarodnim, pravnim pojačanjima u timu. Tema, koju je i šef države danas izbjegavao. Ekspert za zapovjednu odgovornost, Švicarac Guenael Mettraux, koji će pomagati Gotovini, ali i ugledni Britanac, čije ime Markačev odvjetnik drži u tajnosti, nemaju previše vremena za upoznavanje s ogromnim sudskim spisom.

Iskustva s pomoći, onom financijskom ima država. Od pomaganja obranama generala, neće se odustati. Da će Banski dvori svotu znatno povećati, za sada su neslužbene informacije. Nastavak pravne bitke stajat će novca. Odvjetnička tarifa na haškom sudu obračunava se po satu. S obzirom da je riječ o uglednim međunarodnim stručnjacima, pretpostavlja se da će svoje usluge itekako znati naplatiti.

Nakon najave žalbe rok od 75 dana za podnošenje žalbe

Računica je u SAD-u, primjerice, poznata. Ondje stručnjake plaćaju od 400 do 700 dolara na sat. U Velikoj Britaniji, njihov se trud po satu nagrađuje i do 900 funti. Posla na rušenju teze o udruženom zločinačkom pothvatu, neće nedostajati. Hrvatski državni vrh već je obećao kako za to neće štedjeti ni vremena, ni novca.

Nakon podnošenja najavi žalbe, pravilnik ICTY-ja predviđa rok od 75 dana za podnošenje same žalbe. Nakon toga druga strana ima rok od 40 dana da odgovori na tu najavu, pa slijedi daljnjih 15 dana roka za replike na odgovore. Poslije isteka tih rokova uspostavlja se žalbeno vijeće ICTY-ja za taj predmet koje zakazuje datum rasprave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene