Obavijesti Video Pretražite Navigacija
poskupljenje je neophodno

Urod krumpira ove godine gotovo se prepolovio, a to će mu podebljati cijenu: ''Više nikad neće biti jeftin i podcijenjen kao što je bio''

Aktualno Galerija Nikola Vidaković - 1 Nikola Vidaković - 1 Foto: DNEVNIK.hr Lički krumpir sve traženiji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Lički krumpir sve traženiji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marko Balen Marko Balen Foto: DNEVNIK.hr Nikola Vidaković - 2 Nikola Vidaković - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Nikola Vidaković - 3 Galerija 1/7 >>
Počela je berba krumpira u Lici. I krumpir se, nažalost, pridružio popisu namirnica čiji je urod podbacio. Suša je uzela danak i sad je na redu odnos ponude i potražnje koji će odrediti i cijenu za krajnjeg kupca.

Prema svemu sudeći i ove godine ćemo krumpir morati uvoziti iako će i s uvozom biti problema jer je krumpir ove godine u većini država podbacio zbog suše.

Pročitajte i ovo Odlagalište otpada u Samoboru - 2 Progovorila i nova gradonačelnica Najezda glodavaca zbog samoborske ekobombe: ''Pred ulaznim vratima me dočekao uginuli štakor. Sva se tresem'', "Mi tu ne možemo otvoriti prozore"

Proizvođač ličkog krumpira Nikola Vidaković iz Gospića upozorava da će ovogodišnji urod biti od 20 do 30 posto manji nego prošle godine.

"To je unatoč činjenici da smo većinu proizvodnje navodnjavali, a u dijelovima gdje nije navodnjavano i u drugim dijelovima Hrvatske smanjenje prinosa se kreće oko 40, 50 pa čak i više posto", objasnio je u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Markom Balenom. 

Navodnjavanje znači i veće troškove, a pitanje je koliko se to malim proizvođačima uopće isplati. "Mislim da je to neophodno za sve one koji se misle baviti tržišno orijentiranom prozivodnjom", rekao je Vidaković.

"Klima se sigurno mijenja. U prošlosti je bila možda jedna kritična godina u njih pet po pitanju vlage za krumpir u Lici, a sada nemamo jednu dobru u pet godina nema", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Prepolovljen urod maslina u Istri - 4 Prvo hladnoća pa vrućine Hoćemo li i istarsko zeleno zlato uskoro papreno plaćati? "Poneka stabla nemaju niti jedno zrno... Što bude, bude. Moramo se pomiriti"

Upravo zato proizvođači su prisiljeni dignuti cijenu krupmira. "Sve će to dovesti do povećanja cijena. Mislim da u budućnosti više nikad neće krumpir biti jeftin i podcijenjen kao što je bio prethodnih godina. Mislim da neće biti krumpira po kunu, dvije kao što je bio u dućanima, a koliko će biti povećanje to je teško reći. Mislim da neće ići u ekstremne visine kao što neki najavljuju. Možda će se neki poput ličkoga kretati cjenovnim razredima od sedam, osam kuna u maloprodaji za kilogram, ali cijena nekog drugog krumpira će biti nešto niža od toga", objasnio je Vidaković.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene