Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrili smo zašto

Slatko voće s ne tako slatkim cijenama: Mnogi ove godine smokve mogu samo gledati

Aktualno Galerija Smokve - 1 Smokve - 1 Foto: DNEVNIK.hr Smokve - 2 Smokve - 2 Foto: DNEVNIK.hr Smokve - 3 Smokve - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Smokve - 4 Galerija 1/4 >>
Ljubitelji smokava ove su godine ostali neugodno iznenađeni. Naime, cijena im je skočila zbog vremenskih nepogoda.

Tone smokava ove će godine završiti u smeću. Prvo ih je uništio proljetni led, a onda i dugotrajna suša. U smokviku Made Jakobušić u okolici Dubrovnika ove godine ima tek trećinu prošlogodišnjeg uroda.

"Kiša je došla i sve što je bilo za obrati taj dan je palo dolje. Puno ih ima što ne vrijede", rekla je.

Berba kasni gotovo mjesec dana pa će problem biti i sušenje smokava.

"Mi sve radimo tradicionalno. Nemamo sušaru, nego sušimo na suncu tako da se s obzirom na to da je kraći dan i manje sunca, lošije suše. Tako da ove godine neće biti toga previše", rekla je Jakobušić.

Na sjeveru zemlje smokava je još manje.

"Imamo veliki broj plodova koji se na kraju neće niti uspjeti normalno razviti niti dozrjeti", rekao je Željko Prgomet, agronom i stručnjak za voćarstvo Mediterana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HZJZ objavio mjere Od jutros možete na kavu u zatvorenom dijelu kafića: Obavezne maske, zabranjene grickalice...

Pročitajte i ovo Mladen Bonačić-Sargo, doktor opće medicine RUŠENJE KVALITETE ŽIVOTA Liječnika na otoku gotovo ni za lijek: ''Mene je prvenstveno vuklo srce'', kaže jedan od rijetkih i upozorava na ključne probleme

Zbog toga su ove godine cijene smokava narasle. Hrvatska, procjenjuje se, ima oko milijun stabala smokve, od kojih je tek petina u punom rodu. Godišnja proizvodnja posljednje dvije godine pala je na jedva 1200 tona.

Šteta, ističu stručnjaci, jer imamo idealne uvijete za uzgoj smokve, a s ovakvim cijenama i mogućnost za odličnu zaradu.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene