Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog simpatija prema ustašama

Centar Simon Wiesenthal poziva državni vrh: "Jasno se distancirajte od opasnih i odbojnih pogleda Ruže Tomašić"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj kontroverzne izjave Ruže Tomašić oko ustaškog režima ne nailaze na široku osudu pa su tim povodom odlučili oštro reagirati iz Centra Simon Wiesenthal.

Izraelski Centar Simon Wiesenthal najoštrije je osudio nedavne izjave novoizabrane europarlamentarke Ruže Tomašić, u kojima je ona izrazila simpatije prema ustaškom pokretu te se tek djelomično distancirala od Ante Pavelića, vođe NDH u periodu Drugog svjetskog rata, čiji je režim počinio genocid protiv Srbam Židova i Roma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVA RUNDA SUKOBA Brnabić: ''Zabrana dolaska Vučiću u Jasenovac je najveći skandal u modernoj povijesti Srbije i Hrvatske'' Boris Milošević PRISJEĆANJE NA NDH Milošević o veličanju ustaša: ''Izaslanik potpredsjednika Vlade zloupotrijebio je svoj status''

U izjavi koju je objavio direktor za odnose s istočnom Europom dr. Efraim Zuroff, Centar je pozvao sve vodeće političke čelnike u hrvatskoj da službeno odbace izjave Ruže Tomašić, posebice njezin pokušaj da ublaži velike zločine koje su počinile Ustaše i NDH. U priopćenju Centra spomenuto je i kako su hrvatski mediji nedavno objavili i pjesme Ruže Tomašić u kojima veliča Antu Pavelića te njezine fotografije u ustaškoj uniformi iz perioda dok je živjela u kanadi 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

"Mnogi Hrvati Ružu Tomašić smatraju odličnom eurozastupnicom s impresivnim dostignućima u njezinom dosadašnjem mandatu. Možda je moguće da su se previdjele njezine aktivnosti u korist hrvatskih ekstremista, da se bila iskreno odrekla fašizma i genocidnih politika NDH. Obzirom da to nije bio slučaj i da ona još uvijek izražava podršku pokretu kojeg se treba jedinstveno osuditi, molimo hrvatske čelnike da se jasno distanciraju od opasnih i odbojnih pogleda eurozastupnice Ruže Tomašić", poručio je Zuroff u priopćenju centra Simon Wiesenthal.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene