Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ohrabrujući podaci

Još jedno istraživanje potvrdilo: U školama nije uočeno brzo širenje koronavirusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studije provedene u SAD-u i nekim europskim državama pokazale su da u školama u kojima se prakticira nošenje zaštitnih maski, pazi se na održavanje fizičkog razmaka te se primjenjuju ostale mjere opreza, a ne provode se sportske aktivnosti u zatvorenim prostorima, nije uočeno tako brzo širenje koronavirusa među djecom, objavili su u utorak istraživači američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Pitanje rizika od zaraze koronavirusom u školama i o tomu treba li djeci omogućiti fizički odlazak u škole ili nastaviti s online nastavom vruća je tema rasprava u mnogim zemljama, uključujući i Sjedinjene Države.

I premda ima dokaza o prijenosu infekcije među djecom za vrijeme fizičkog boravka na nastavi u školama, "dostupni podaci prikupljeni tijekom jesenskog školskog semestra pokazali su ohrabrujuće rezultate te ukazuju na mogućnost povratka učenika na nastavu u škole uz pridržavanje svih propisanih mjera", napisali su stručnjaci u članku objavljenom u časopisu Journal of American Medical Association (JAMA).

"S obzirom na to da su se mnoge škole u nekim dijelovima Sjedinjenih Država, ali i na međunarodnoj razini ponovno otvorile, istraživači su evidentirali slučajeve zaraze koronavirusom na nastavi, no malo je dokaza koji bi upućivali na to da su škole znatno pridonijele povećanom prijenosu virusa u zajednici", objavio je CDC.

Autori su iznijeli rezultate nove CDC-ove studije provedene u ruralnim školama u Wisconsinu, gdje su se učenici osoblje strogo pridržavali naputka o nošenju zaštitnih maski. Pokazalo se da je incidencija zaraze COVID-om u 17 tamošnjih osnovnih i srednjih škola bila 37 posto niža nego u široj zajednici, a među osobljem škola nije zabilježen nijedan slučaj zaraze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 857 novih slučajeva u hrvatskoj Jedna županija vraća sve učenike osnovnih škola i maturante u škole u drugom polugodištu

U studiji provedenoj u Wisconsinu samo se sedam od 191 slučaja zaraze (ili 3,7 posto) među 5530 učenika i osoblja škola u razdoblju od 31. kolovoza do 29. studenoga 2020. povezalo sa zarazom u školskim ustanovama. Koronavirusom su bili zaraženi isključivo učenici, a ne i nastavnici i ostalo odraslo osoblje škola.

"S obzirom na rezultate provedene studije, čini se malo vjerojatnim da će se odrasle osobe, odnosno zaposlenici škola, uz pridržavanje odgovarajućih mjera, poput fizičke distance i nošenja maski, zaraziti COVID-om u učionicama", rekla je glavna autorica studije Amy Falk iz američke grupacije bolnica i klinika Aspirus.

Znanstvenici CDC-a su u članku objavljenom u JAMA-i napisali da bi zatvaranja škola mogla negativno utjecati na obrazovni razvoj mladih i na njihovo mentalno zdravlje.

Pritom ističu da su u zaštiti od infekcije virusom ključne mjere kojih se treba i dalje pridržavati - nositi maske, održavati fizički kontakt, nastojati što češće provjetravati prostorije te provoditi brza antigenska testiranja da bi se što prije izolirali asimptomatski slučajevi zaraze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rasprava u Saboru Premijer predstavio Nacionalnu razvojnu strategiju: "U izradi je sudjelovala i Martina Dalić i to je dobro"

Istodobno bi trebalo "ograničiti sportske školske aktivnosti u dvoranama i ona školska natjecanja koja povećavaju rizik od prijenosa virusa", smatraju u CDC-u.

Istraživači su proučavali rezultate studija i dostupne podatke iz američkih škola u Mississippiju, Sjevernoj Karolini i Wisconsinu te iz škola u nekim europskim državama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene