Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Carla del Ponte: Nisam kriva za skrivanje dokumenata

Del Ponte: Nisam kriva za skrivanje dokumenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte opovrgnula je optužbe da je odgovorna za skrivanje dokumenata koji su mogli dokazati izravnu uključenost Srbije u ratove vođene u Hrvatskoj i BiH.

Del Ponte je u razgovoru rekla za sarajevski "Dnevni avaz" da su te optužbe posve neutemeljene te da potječu iz nedovoljnog razumijevanja postupaka koji se vode pred Haaškim sudom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Haag će skinuti oznaku tajnosti s dokumenata sa suđenja Miloševiću? Slika nije dostupna Sanader: I Hrvatsku zanima zašto dokumenti nisu došli do ICJ

"Ja ne sklapam dogovore. Moj posao i posao mog ureda je da skupljamo dokaze i dokažemo optužbe u sudnici", kazala je Del Ponte.

Istaknula je kako je njezin ured zaslužan za to da je dokazan genocid u Srebrenici, kao i za to da su odgovorni za opsadu Sarajeva zaslužili najveće kazne.

Dodala je kako je u sudnicama ICTY-a dokazan cijeli niz drugih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije.

Na pitanje kako se odnosi prema tvrdnjama bivšega suradnika Geoffreyja Nicea, Del Ponte je kazala kako ne želi komentirati njegove moguće razloge. Izjavila je tek kako je žalosno da se takve netočne optužbe uopće pojavljuju u medijima.

Ponovila je da ICTY i Međunarodni sud pravde (ICJ) djeluju kao dvije potpuno neovisne institucije pri čemu svaka od njih samostalno odlučuje koje će dokaze i dokumente prikupljati i razmatrati.

"To nije i ne može biti odgovornost ICTY-a niti njegova tužiteljstva", istaknula je Del Ponte te dodala da njezin ured nema ovlasti odlučivati o zaštitnim mjerama za neke dokumente jer je to odgovornost sudaca.

O njima ovisi i to hoće li se zaštićeni dokumenti iz "slučaja
Milošević" koristiti na suđenjima Perišiću, Stanišiću, Simatoviću i Šešelju, upozorila je tužiteljica. 

Objašnjavajući svoje odnose s Beogradom vezane uz sporne dokumente, Del Ponte je kazala: "Stajalište Tužiteljstva je jasno. Mi smo rekli da se nećemo suprotstaviti razumnom zahtjevu za zaštitne mjere. Međutim, zahtjev za zaštitne mjere koji je obrazložen isključivo time da se podnositelj zaštiti od odgovornosti pred drugim sudom ne može se smatrati razumnim i ne bi bio sukladan Pravilniku o postupcima i dokazima".

ICJ je odlučio da neće tražiti dokumente o kojima se ovih dana raspravlja, podsjeća Del Ponte.

Komentirajući budućnost ICTY-a, Del Ponte je izrazila nadu kako on neće biti zatvoren sve dok se pred njegovim sucima ne nađu Radovan Karadžić i Ratko Mladić kao i još četiri preostala bjegunca.

"Ta je odluka na Vijeću sigurnosti UN. Samo ono može odlučiti kada će Sud zatvoriti svoja vrata", zaključila je Del Ponte.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene