Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci HZMO-a i HZZ-a

Ovdje gotovo svi rade: Pogledajte koji hrvatski grad ima najmanju stopu nezaposlenosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kakvi su trendovi kada je nezaposlenost u pitanju? Pogledajte analizu izrađenu na temelju podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Otkako je krenuo val iseljavanja mladih iz Hrvatske, a pogotovo nakon što je Zavod za zapošljavanje postrožio pravila pa je iz evidencije izbrisano oko 60 tisuća prijavljenih, podaci o stopama, odnosno padu nezaposlenosti u javnosti gledaju se s puno skepticizma i podozrivosti. Sama statistika i brojke koje govore o smanjenju broja nezaposlenih u nekoj sredini ne znače, naime, da su se ti ljudi i zaposlili, a da gospodarstvo doista raste. Za taj zaključak jedini su relevantni ipak podaci o zaposlenosti, na koje ćemo međutim, barem kada je Državni zavod za statistiku u pitanju, morati još neko vrijeme pričekati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ozlijedio policajca Konačno dolijao: U listopadu bježao policiji i udario im u auto, sad su ga ulovili Slika nije dostupna Zatražili smo odgovor Mladi strahuju za svojih 2.400 kuna - 'Bez te mjere je vrlo teško naći posao'

U međuvremenu je ipak zanimljivo pogledati kakvi su trendovi kada je nezaposlenost u pitanju, pogotovo kada vidimo da su gradovi s najmanjim stopama uglavnom uspješni i za život poželjni te ulažu velika sredstva u poticanje poduzetništva i gospodarstva.

Prenosimo stoga analizu koju je, temeljem podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, izradila IT tvrtka COIN, koja se bavi analitikom, integracijom i vizualizacijom podataka, a u zadnje se vrijeme profilirala i nizom usluga i proizvoda za Pametan grad. Njihova analiza, u kojoj su navedeni podaci o stopi nezaposlenosti u prosincu 2016. i 2017. pokazuju da je Buzet i dalje grad s najmanjom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj – tek 2,6 posto, dok su Križevci doživjeli najveći pad nezaposlenosti u posljednju godinu dana, od čak 43,8 posto. U prosincu 2016. imali su 7,3 posto nezaposlenih, da bi 2017. godinu završili sa stopom od 4,1 posto.

Po ovim podacima, od 128 hrvatskih gradova u posljednjoj godini tek su dva zabilježila rast nezaposlenosti, i to manji od deset posto, dok ostatak bilježi uglavnom dvoznamenkasti pad – 15 gradova preko 30 posto, 52 grada između 20 i 30 posto, isto toliko između 10 i 20 posto te njih šest ispod deset posto.

Drugi najveći pad nezaposlenosti, nakon Križevaca, bilježi Jastrebarsko – 42,9 posto (sa 10,5 na 6 posto), a treći je Buzet s padom od 38,1 posto (s 4,2 posto na 2,6 posto). U deset gradova s najvećim padom nezaposlenosti još su Prelog, Zaprešić, Ozalj, Rab, Sveta Nedelja, Đurđevac i Ivanec.

Što se same stope nezaposlenosti tiče, raspon se u gradovima kreće od 2,6 u Buzetu, do najviše 37,3 posto. Čak 50 gradova ima stopu ispod deset posto, njih 48 je između 10 i 20 posto, a sedam ih je iznad 30 posto. Nakon Buzeta, grad s najmanjom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj je Varaždin – 2,9 posto, potom Pazin – 3,5 posto, Čakovec – 3,6 posto, Prelog – 3,6 posto, Zabok – 3,8 posto, Krk – 3,9 posto, Poreč – 3,9 posto, Križevci – 4,1 posto te Novigrad u Istri – 4,6 posto. (gradonačelnik.hr)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene