Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na grobljima, muzejima...

Braniteljske udruge: Diljem Hrvatske ima 39 spomenika srpskim agresorskim vojnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Braniteljske udruge pobrojale su da se diljem Hrvatske nalazi 39 spomenika srpskim agresorskim vojnicima. Ima ih kod Karlovca, u Lici, a najviše u istočnoj Slavoniji.

Takvi spomenici uglavnom se nalaze na grobljima, u sklopu obiteljskih grobnica ili mauzoleja. Neke od njih naša je ekipa pronašla u okolici Vukovara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Buenos Airesu Pao El Croata, unuk odbjeglog ustaše i kralj ilegalnih deviza: Okretao je milijune dolara Vinili sve popularniji - 2 sve veća potražnja za vinilom Zaljubljenici u glazbu ne odvajaju se od ploča: "Cijene idu od 10 eura, a možete ih naći i za 500"

Vukašin Šoškočanin - vođa pobune u Borovu selu, osuđen na 20 godina zatvora, a kasnije aboliran, na mjesnom groblju ima spomenik.

Podigla ga je obitelj, nakon što se 1991. godine utopio u Dunavu. Piše da je narodni junak, a hrvatsko tlo nazvano je - srpskim.

„Meni taj natpis ne znači ništa, možda je sporan dio tog natpisa koji malo i nas mještane ovdje proganja“, kaže Siniša Sremac, voditelj groblja.

A proganja većinu hrvatskih građana jer Šoškočanina se smatra odgovornim za smrt 12 hrvatskih redarstvenika. Groblja u Hrvatskoj obiluju i drugim, sličnim spomenicima.

„Ako mi kažemo da smo Hrvati, mi smo svi ustaše i sad ne mogu da shvatim zašto oni koji su na drugoj strani, koji su učinili zla, za njih nema nikakvih problema“, kaže Danijel Rehak, centar za istraživanje ratnih zločina.

Neprecizni zakoni

Hrvatski zakoni ne bave se precizno ovom problematikom, no za ustavne stručnjake stvar je jasna - ovakvi spomenici zabranjeni su i to čak i na javnim površinama kao što su groblja i na nadgrobnim pločama

Članak 39. Ustava kaže: Zabranjeno je i kažnjivo svako pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

Vukovarski dogradonačelnik iz redova srpske manjine smatra da se takvi spomenici ne mogu izjednačavati s onim što se događalo u Drugom svjetskom ratu.

„Vremenski, politički kontekst nije isti, posljedice nisu iste i nije isto definitivno vremensko razdoblje koje je od tad prošlo da bismo mogli rasuđivati uopće jednoznačno što to za koga znači i što je stvarno objektivno stanje“, kaže Srđan Milaković, dogradonačelnik Vukovara (dss)

Za povjesničare, objektivno je da je u Borovu selu - hrvatsko tlo.

„Ako dogradonačelnik Vukovara drži da je politika koja je za cilj imala Vukovar i veći dio Hrvatske pripojiti Srbiji pozitivna, onda mi imamo ozbiljan politički problem“, kaže povjesničar Ante Nazor.

Politika gura problem pod tepih

A politika, smatra vukovarski gradonačelnik, problem gura pod tepih.

„Po običaju, našim ljudima koji sjede u uredu u našem sustavu, koji čine naš sustav, fali hrabrosti i karaktera“, kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

A vukovarski gradonačelnik i ljudi iz sustava sjede u - istoj stranci.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene