Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kronični manjak liječnika

Nude im opremljene stanove, stimulacije, najam za jednu kunu... No problem je i dalje sve veći

Ravnatelj Doma zdravlja u Vukovaru Ante Lohinski (Foto: Dnevnik.hr)
Ravnatelj Doma zdravlja u Vukovaru Ante Lohinski (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ravnatelj Doma zdravlja u Vukovaru Ante Lohinski (Foto: Dnevnik.hr) Ravnatelj Doma zdravlja u Vukovaru Ante Lohinski (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ravnatelj Doma zdravlja u Osijeku Mato Lukić (Foto: Dnevnik.hr) Ravnatelj Doma zdravlja u Osijeku Mato Lukić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pregled sluha pacijenta (Foto: Dnevnik.hr) Pregled sluha pacijenta (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Tatjana Ausšperger iz Laslova (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Hrvatsko zdravstvo muku muči s manjkom liječnika, a najteže je u nerazvijenim ruralnim krajevima. Gradovi, općine i županije stoga su se okrenuli novim mjerama, od dodjele stanova, novčanih stimulacija, do zakupa ambulante za samo jednu kunu.

Dvadeset godina doktorica Branka Franjić putuje i radi u tri slavonska mjesta. "Svaki dan idemo u dvije ambulante, Laslovo i Ernestinovo od ponedjeljka i petkam i srijedom u Šodolovce", kaže dr. Franjić.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

Kako bi i nakon privatizacije ostala u slabo naseljenom Laslovu, Županija joj nudi zakup ambulante za jednu kunu. "Apsolutno sam zainteresirana", kaže Franjić. U ukupno 23 slabo razvijena sela, Osječko-baranjska županija na ovaj način želi zadržati liječnike, ali i mještane.

Vukovarski Dom zdravlja okrenuo se novčanim stimulacijama. "Dvaput godišnje, pred godišnji i pred Božić, svi doktori i sestre u ambulantama dobiju određeni oblik stimulacije", kaže Ante Lohinski, ravnatelj DZ Vukovar.

U Vukovar su ih privukli i stanovima, no u ruralne krajeve liječnici radije putuju. "U Šarengradu ima prazan stan, u Iloku jedan ili 2 prazna stana, u Bapskoj je prazan stan, sad će biti i u Lovasu jer doktor iz Lovasa će se preseliti u Vukovar", kaže Lohinski.

U nekim hrvatskim mjestima liječnika uopće nema. "Liječnici, u ovom manjku liječnika, grupiraju se u bolničke zdravstvene ustanove, koje su u većim centrima, tako da nažalost manje sredine prve ostaju bez liječnika", kaže Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Europske zemlje to su riješile većim plaćama. "To se u Hrvatskoj može postići tako da se u onim najizoliranijim i najmanje atraktivnim sredinama bruto izjednači s neto plaćom", smatra Luetić.

Mamac su i duži godišnji odmori, plaćena usavršavanja. Lokalna samouprava se počela buditi, na potezu je država. Postoji primjer županjske Posavine u kojoj, iako im se nude opremljeni stanovi, nedostaje tri liječnika.

Dom zdravlja Županja predložio je početkom godine Ministarstvu zdravstva osnivanje posebnog fonda iz kojeg bi se liječnicima u izoliranim područjima isplaćivao mjesečni paušal od 5000 kuna, no odgovor nisu dobili.

Ipak, i na lokalnoj razini može se puno toga učiniti. Ravnatelj Doma zdravlja Osijek Mato Lukić smatra da je "kuna za ambulantu" dobra mjera, ali mišljenja je da će se malo toga promijeniti dok država ne poveća plaće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene