Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

Kako je mladi liječnik promijenio život mališanima s Downovim sindromom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ginekolog Danijel Bursać svakog tjedna nakon posla u bolnici odlazi u dvoranu i besplatno podučava djecu s Downovim sindromom taekwondou. Interes je tolik da im je dvorana već postala premala.

Oscara, onog za upornost, zaslužuje jedan mladi hrvatski ginekolog. Svakog tjedna, bez iznimke - nakon posla u bolnici, odlazi u dvoranu gdje besplatno trenira djecu s Downovim sindromom. Danas je toliki interes za treninzima da im je postojeća dvorana postala - premala. Danijel Bursać naša je Bolja Hrvatska.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 5 Bolja Hrvatska Kad ne izrađuje nagrađivanu tjesteninu, radi u vrtu, a prepreka mu nisu ni godine ni autizam: "Takvo se dijete rađa valjda jednom u 1000 godina" Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti''

Kad Danijel trenira - nema stajanja. Dugogodišnje bavljenje taekwondoom tijekom studija medicine Danijelu je dalo ideju koja je ovoj djeci promijenila život. "Da ono što radim svaki dan - a to je vježbanje taekwondoa - da možemo takve stvari primijeniti na djecu s posebnim potrebama i olakšati im svakodnevni život", kaže Danijel.

Uz pomoć mladih članova kluba taekwondoa, to čini već dvije godine. I to besplatno. Put do ovog danas nije bio lagan. "Nismo imali nikakvu opremu, roditelji su napravili pomoćne sprave od cijevi za vodu, koristili smo i naše fokusere", kaže Danijel.

Uz pomoć donacija uspjeli su nabaviti ponešto od opreme, ali fali toga još. I ova dvorana im je postala premala. "Ukoliko se realizira da dobijemo veći prostor, pokrenuli bismo još neke popratne stvari u projektu. Otvorili bismo nove grupe, ne bismo radili samo s djecom koja imaju Down sindrom nego i neke druge oblike motoričkih ili intelektualnih poremećaja", priča Danijel.

Roditeljima, koji su naviknuti na to da moraju vući za rukav da bi im se pomoglo, projekt znači više od ičega. "Vole ga djeca jako. Luci je on trener, trener, trener. I jako se trudi. Svaka čast na ideji, na entuzijazmu", kaže mama Marijana.

A kad nije trener - onda je liječnik. "Uvijek me privlačio taj posao gdje se nešto događa žurno. Gdje možeš pomoći nekome." Izabrao je ginekologiju. Pa se dogodilo i to da trenira djecu koju je - porodio. "Došle su u dvoranu pogledati treninge i onda se žena iznenadila kad je vidjela mene, i rekla: 'Pa vi ste me porodili'. Rekoh OK, ali ja se vas baš ne sjećam."

I uz sate stresnog posla, dežurstva i treninge - radi na tome da se pokrene još jedan projekt. "Djeci bez roditelja, lošeg imovinskog stanja, omogućili bismo da treniraju taekwondo besplatno." Svoje vrijeme i znanje daje besplatno, a što bi tek sve mogao napraviti kad bi mu se samo pomoglo s opremom i prostorom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene