Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPASNOST U GRADU

Zamjenik gradonačelnika o eksploziji u Splitu: "U gradskoj jezgri je previše ugostiteljskih objekata, sad je to već sigurnosna ugroza"

U eksploziji plina u subotu iza podneva u ugostiteljskom objektu u središtu Splita teško su ozlijeđene dvije osobe, žena i muškarac, koji je zadobio i po život opasne ozljede. Reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić razgovarala je sa zamjenikom splitskog gradonačelnika Bojanom Ivoševićem.

U razgovoru za Dnevnik Nove TV u subotu, zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević izrazio je nadu da će se ozlijeđeni u eksploziji što prije oporaviti i vratiti svojim kućama.

Iznio je podatak prema kojem u prosjeku svake dvije godine samo u užoj gradskoj jezgri Splita dolazi do eksplozije plinske boce, a četiri puta godišnje dolazi do požara ugostiteljskih objekata, također u samom centru.

Ivošević je posebno ovih dana ukazivao na rastući broj ugostiteljskih objekata u gradu.

Istaknuo je kako se uz blagoslov konzervatora, koji su pri Ministarstvu kulture i medija sve prenamjenjuje u ugostiteljske objekte.

"To polako postaje neizdrživo i ne čudi ovoliki broj incidenata po pitanju i elektrike i plinskih boca. Neizbježno je statistički", kazao je gost Dnevnika Nove TV.

Na pitanje što bi preporučio konzervatorima, ali i vlasnicima objekata, upozorio je kako treba uzeti u obzir da u starim kućama i ovako neki jedva dobiju minimalne tehničke uvjete i kasnije inspektora nema dovoljno da bi kontrolirali te minimalne uvjete, odnosno postoje li oni i nakon tri-četiri godine.

"Treba dobro razmisliti treba li Split nastaviti dalje gurati u tom smjeru da od svakog poslovnog prostora radimo ugostiteljski sadržaj, pogotovo kad zakon daje mogućnost zaštite kulturne baštine, na način da ne odobravamo svaku prenamjenu iz trgovine u ugostiteljski objekt i tako povećavamo rizik od ovakvih događaja", naglasio je Ivošević.

"Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Splitu doslovno svaki zahtjev odobrava iako to nije nužno. U ime Grada i osobno molim da dobro razmisle o takvim zahtjevima. Kao što vidimo, imamo previše ugostiteljskih objekata i to postaje sada i sigurnosna ugroza jer ne stignu inspektori sve kontrolirati. Nekad je stvar nesreće, kao što je moguće bilo i u ovom slučaju da je bila neispravna boca, ali ovolika količina u staroj gradskoj jezgri je prevelika ugroza da na svakom kantunu ima ugostiteljski objekt", zaključio je zamjenik splitskog gradonačelnika.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Splitu DVOJE OZLIJEĐENIH VIDEO/FOTO Snažna eksplozija u centru Splita, svjedokinja u šoku: "Mislila sam da je potres...sve se srušilo s polica..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HOSPITALIZIRANO DVOJE LJUDI Muškarac životno ugrožen nakon eksplozije u Splitu: ''Nadamo se da će biti dobro, ali rano je bilo što reći''

Prema podacima vatrogasaca koje je iznijela reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić, godišnje u gradu Splitu ima pedesetak intervencija zbog plinskih boca i oni ukazuju na to da je vrlo važno provjeravati ventile, redovito mijenjati crijevo te u situacijama puštanja plina zvati vatrogasce, ali isto tako i češće kontaktirati stručne službe koje mijenjaju plinske boce da provjere je li sve u redu.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene