Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PUST I MAŠKARE

Danas počinje peto godišnje doba: "Ne želimo da se ova tradicija izgubi, zato ovdje vidite i najmlađe"

Aktualno Galerija Izrada pusta - 3 Izrada pusta - 3 Foto: DNEVNIK.hr Izrada pusta - 5 Izrada pusta - 5 Foto: DNEVNIK.hr Izrada pusta - 4 Izrada pusta - 4 Foto: DNEVNIK.hr Izrada pusta - 2 Izrada pusta - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Izrada pusta - 1 Galerija 1/5 >>
Iako smo još u blagdanskom raspoloženju, na Kvarneru se već priprema peto godišnje doba. Izrađuje se pust koji će podignuti 6. siječnja i time označiti početak maškara.

Kumpanija se okupila, posao je važan. Izrađuje se pust. "Taj kostur se napravi od dasaka i sijena, neka tuta da drži sijeno na mjestu. Poslije gore ide neka roba malo bolja", priča Goran.

Ime još nije dobio, ali prišili su mu sve brige i probleme. "Bilo je online nastava to baš i ni bilo dobro, onda korona", govori Mihael.

Alex kaže: "Prošle godine nije bilo pobiranja i nismo mogli slavit kao svake godine prije kad smo šator dizali."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na fašniku u kaštelima Kuščević ne strahuje za koaliciju zbog spaljivanja lutke Milorada Pupovca: "To su maškare..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O govoru mržnje Kuščević o incidentu u Kaštel Sućurcu: "Mislim da su to maškare, karneval, Pupovac nema razloga za ljutnju"

Bez šatora su i ove godine, no za Sveta tri kralja kreće njihovo vrijeme. I sve mora biti spremno.

"Zvona su normalna i uvijek pašu, a šuba već svako drugo leto nova", objašnjava Antonio. "Tu tradiciju ne želimo da se to zgubi, zato vidite i najmlađe", rekao je Luciano.

Angažirane su cijele obitelji. "Peglanje obavezno, kuhanje, moramo ih nahranit, kako će lačni zvonit", kaže Giuliana.

Njihova zvonjava znači početak maškara na jednom dijelu Kvarnera. Veliko finale trebao bi biti Riječki karneval. Lani je održan virtualno.

"Ove godine imamo izbor kraljice Riječkog karnevala i primopredaju ključeva grada u Dvorani mladosti 21. siječnja, Dječju povorku 12. veljače i međunarodna povorka 27. veljače", rekao je Dominik Damiš iz Turističke zajednice Grada Rijeke.

Još samo da epidemiološke mjere dopuste i peto godišnje doba bit će potpuno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene