Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagdan Velike Gospe

'Zagrljaj majke i djeteta je prijelomnica civilizacija i temeljnica duha naroda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško je na blagdan Velike Gospe u subotu navečer u zagrebačkim Remetama istaknuo kako su naši stari tu prepoznali otvoreno nebo, koje sjaji pobjedom nad zlom.

"Zagrljaj majke i djeteta je prijelomnica civilizacija i temeljnica duha naroda jer su samo oni koji su poštivali život tog zagrljaja mogli gledati otvoreno nebo", rekao je Šaško dodavši kako su mnoge civilizacije propale jer taj zagrljaj nisu poštovale.

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila

"Naši stari" su ovdje, kako je rekao, ponovno osjetili dragocjenost škrinje onoga zakona koji je Gospodin dao svojem narodu da će ga pohoditi i nikada ga neće ostaviti. "Ovdje su vidjeli svoju smrtnost i svoje tuge prostrli pred Bogom te u susretu s Kristom pronašli lijek svojim bolestima u ljekarnici koja liječi zagrljajem, napomenuo je Šaško.

Naglasio je kako je svetkovina Marijina uznesenja proslava neizrecivoga zagrljaja kojim Bog objavljuje svijetu dar vječnosti.

"Marijina molitva spaja dvije sastavnice koje mi vrlo često razdvajamo - osobnu i zajedničku", rekao je dodavši kako se u Marijinu hvalospjevu zrcali povjest naroda i povijest čovječanstva te Marijina poniznost, skromnost i malenost.

Ako za čovjeka nema svetosti i zanemari svoj odnos s Bogom tad, istaknuo je biskup Šaško, zlo zatvara nebo brišući njegov sjaj i ne dopušta zemlji da bude mjerena ljepotom vječnosti.

Naglasio je kako se cijela povijest spasenja može sažeti u zagrljaj čovjeka i Boga. "Nije teško i danas uočiti borbu i nastajanja protiv Božjega zagrljaja", rekao je i napomenuo kako se dovoljno upitati polazimo li od Boga u svom životu, polazimo li od Boga u životu društva i naroda te koliko nam je stalo do radosti bližnjih i do susreta da svatko ima dovoljno kako bi obradovao druge.

Nažalost, ocijenio je, moramo reći da često ponižavamo ljepotu Božjega zagrljaja.

'Dosta nam je podjela, molimo za hrvatsko zajedništvo'

SLAVI SE VELIKA GOSPA Znate li zašto je ovaj blagdan važan za Hrvatsku?

Upitavši "što svjedočimo dok se na društvenoj razni ne vide odgovori o shvaćanju otajstva života", mons. Šaško je kazao kao se ne može upuštati u bilo kakav govor o boljitku budućnosti dok ne čujemo odgovor na jednostavno pitanje: što je život, a što je smrt?

Svetoj misi u zagrebačkim Remetama nazočili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor te predstavnik gradskoga SDP-a Davor Bernardić i zagrebačkoga HDZ-a Andrija Mikulić.

Devčić: razumom shvaćena vjera putokaz u rješavanju problema

Riječki nadbiskup Ivan Devčić kazao je subotu na središnjem slavlju u Trsatskom svetištu u povodu blagdana Velike Gospe kako je nužno neprestano težiti za što boljim poznavanjem i razumijevanjem onoga što vjerujemo jer razumom shvaćena vjera postaje pravim i pouzdanim pratiocem i putokazom u rješavanju svakodnevnih životnih problema.

Takva vjera vodi vjernike na putu prema njihovu vječnom odredištu, tamo gdje je Marija, Majka Božja, već stigla, naveo je nadbiskup.

Istaknuo je kako je Marija postepeno rasla u spoznaji vjere a Isus u mudrosti i milosti te da Crkva nastoji shvatiti ono što vjeruje. Ocijenio je da je to danas posebno važno jer se posvuda susrećemo s vjerskim neznanjem i pravim vjerskim analfabetizmom.

"Tako se širi i uvjerenje da se može istovremeno biti kršćanin i vjerovati u reinkarnaciju i u svašta drugo", kazao je. Naveo je da mnogi koji se smatraju vjernicima ne poznaju ni osnovne vjerske istine te ih još manje mogu razumijeti u njihovu pravom značenju.

"Ali, što je najgore, to ih uopće ne smeta. U mnogim kršćanskim obiteljima danas nema ni vjerskih knjiga ni časopisa, a često ni Svetog pisma ni katekizma katoličke Crkve. A ako se nešto od toga i nađe, ne otvara se i ne čita. No bez poznavanja vlastite vjere nije moguće u njoj rasti, ni prema njoj živjeti i djelovati", naglasio je riječki nadbiskup.

Prije euharistijskog slavlja u Marijinom perivoju u sklopu Trsatskog svetišta, gdje se okupilo nekoliko tisuća vjernika, priređena je hodočasnička procesija. Uz svete mise i druge vjerske manifestacije, na Trsatu je priređen i tradicionalni sajam. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene