Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Joci Amsterdamu

Bivši ravnatelj 'Politike': Jocića nikad nisam čuo da spominje Pukanića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'O Pukaniću znam jako mnogo, ali mislim da Jocić o njemu ne zna ništa', rekao je Dragan Hadži Antić, bivši ravnatelj 'Politike'.

Na suđenju Sretenu Jociću, Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću, optuženima za ubojstvo suvlasnika tjednika ‘Nacional’ Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, u početku dokaznog postupka svjedočio je nekadašnji ravnatelj beogradskog lista ‘Politika’ tijekom 1990-ih Dragan Hadži Antić, koji je ustvrdio kako sebe ne smatra relevantnim svjedokom te da ne zna zašto je uopće pozvan.

Pročitajte i ovo Roditelji Madeleine McCann ključni svjedok Novi pomak u slučaju Maddie McCann: Bivši prijatelj osumnjičenog svjedočit će protiv njega Slika nije dostupna 'Iskaz pun nelogičnosti' Mafalani i Gudurić tvrde da krunski svjedok laže

‘O Pukaniću znam jako mnogo, ali mislim da Jocić o njemu ne zna ništa jer ga nikada nisam čuo da ga spominje, niti smo ikada o Pukaniću razgovarali’, kazao je Hadži Antić, ispitan kao svjedok na prijedlog tužiteljske strane u postupku.

Navodeći kako je svog prijatelja Jocića pozvao da se po povratku iz Nizozemske sa svojom obitelji useli u kuću bivšeg srbijanskog predsjednika i njegova nekadašnjeg dobrog prijatelja Slobodana Miloševića, Hadži Antić je objasnio kako je tom kućom raspolagao po želji Mirjane Marković, Miloševićeve udovice.

>> Provaljeno u stan krunskog svjedoka u slučaju ‘Pukanić’

>> Slučaj Pukanić: Zakonit iskaz krunskog svjedoka i vještačenja

>> Slučaj Pukanić: Krunski svjedok Marjanović završio svjedočenje

Svjedok je naveo kako je živio u susjedstvu kuće u koju je pozvao Jocića, te da je Jocić tu boravio dok krajem travnja 2009. nije uhićen. S Jocićem se, kako je rekao, intenzivno družio posljednje četiri godine, ali ga poznaje od ranije kao poslovnog čovjeka i domoljuba koji je pregovarao s tvrtkama u inozemstvu o nekim poslovima u Srbiji.

Dodao je da poznaje i Slobodana Đurovića, optuženog u Hrvatskoj za isto kazneno djelo, za kojeg zna da je uspješan poslovni čovjek. Govoreći o Pukaniću, svjedok je kazao kako zna da se on bavio ‘medijskim reketiranjem’ te da je čuo kako je Pukanić iza sebe ostavio oko 500 stranica materijala, kompromitirajućeg za mnoge političare i poslovne ljude u Hrvatskoj. Ne navodeći imena, kazao je kako se sjeća da mu je netko u jesen 2009., s obzirom da vodi svoju izdavačku kuću, spomenuo taj materijal, navodeći da se za njega u Hrvatskoj traži pedeset tisuća eura.

Sreten Jocić, poznat kao Joca Amsterdam, koji se u optužnici navodi kao organizator skupine koja je ubila Pukanića i Franjića, iznoseći svoju obranu u početku suđenja u travnju odbacio je navode iz optužnice navevši kako je nevin te da nije poznavao Pukanića niti imao motiva za njegovo ubojstvo. Krivnju su također zanijekali Milovanović i Kuzmanović.

Posebno odvjetništvo u Beogradu podiglo je 26. listopada 2009. optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva. Njih trojica su optužena da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske tvrtke u Zagrebu.

Njih se tereti da su potom, kad je Pukanić sa svojim suradnikom Nikom Franjićem prišao vozilu, aktivirali eksploziv zbog čega su Pukanić i Franjić smrtno stradali, više osoba je ozlijeđeno, a na vozilima i okolnim objektima počinjena je materijalna šteta.

Skupina kojoj su pripadali Jocić, Milovanović i Kuzmanović sastojala se od ukupno osam članova od kojih je srbijansko posebno odvjetništvo optužilo njih trojicu. Protiv Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića te protiv Željka Milovanovića USKOK je podignuo optužnicu pred zagrebačkim Županijskim sudom. Za ubojstvo Pukanića i Franjića u Zagrebu se od 3. veljače vodi sudski postupak protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija, Slobodana Đurovića i Bojana Gudurića. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene