Obavijesti Video Pretražite Navigacija
spremni za schengen

Bavarska zahvalna Hrvatskoj na zaštiti granice EU-a, ali brine je povećanje broja ilegalnih imigranata

Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr)
Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrman u četvrtak je zahvalio hrvatskoj policiji na zaštiti europske granice, ali i izrazio zabrinutost povećanjem broja ilegalnih imigranata na zapadnobalkanskoj ruti, poručivši da se situacija iz jeseni 2015. više ne smije ponoviti u Bavarskoj i Njemačkoj.

"Zahvaljujem hrvatskim kolegama što štite europsku granicu (...) i čestitam Hrvatskoj na zelenom svjetlu Europske komisije (EK) u vezi ispunjavanja tehničkih uvjeta za pristupanje Schengenu", kazao je Joachim Herrman nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

Pročitajte i ovo Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom Ilustracija Suspenzija Schengena Nezadovoljstvo pojačanim slovenskim kontrolama na granici najjače u jednom dijelu zemlje: "Trebalo je naći bolje rješenje"

Njih su dvojica suglasna da je suradnja bavarske i hrvatske policije "veoma bitna", a Herrman je dodao da Bavarska smatra da Hrvatska "vrlo pozitivno" kontrolira granicu.

Izrazio je zabrinutost zbog "povećanog broja" ilegalnih imigranata koji prolaze kroz Grčku, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu te da, iako taj problem još uvijek nije stigao do Bavarske, primaju izvješća o "vrlo ozbiljnoj situaciji" u tim državama.

"Ta nas povećana brojka vrlo zabrinjava. Imamo jasne upute da se situacija iz jeseni 2015. više ne smije ponoviti u Bavarskoj i Njemačkoj", istaknuo je bavarski ministar unutarnjih poslova, sportova i integracije.

Ministar Božinović je kazao da hrvatska policija uspješno odolijeva svim izazovima zaštite hrvatske granice i vanjske granice Europske unije.

"Dao sam pregled situacije na istočnomediteranskoj ili zapadnobalkanskoj ruti o tome da postoji povećanje pritiska na granice Europske unije, ali i da hrvatska policija, pa i uz pomoć europskih institucija, uspješno odolijeva svim tim izazovima", rekao je.

"Potvrda našega vrlo učinkovitog rada zaštite hrvatske granice i vanjske granice Unije je odluka koju je Europska komisija donijela prije dva dana, a vezano uz ispunjenje tehničkih uvjeta za pridruženje Shengenskoj zoni", naglasio je Božinović.

Europska komisija ocijenila je u utorak da Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u šengenski prostor i pozvala Vijeće EU-a da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola. Komisija je također poručila da će Hrvatska trebati nastaviti primjenjivati sve sadašnje aktivnosti, posebice, upravljanje na vanjskim granicama kako bi osigurala da ti uvjeti budu i dalje ispunjeni.

Europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos kazao je u srijedu na novinskoj konferenciji u Banskim dvorima da bi se EU s Hrvatskom u šengenskom prostoru mogla bolje suočiti s migracijskim i sigurnosnim izazovima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene