Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teret krize što ravnomjernije rasporediti

Bandić: Socijalna pravednost u plaćanju jaslica i vrtića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u prigodi otvorenja novoga područnog dječjeg vrtića 'Šegrt Hlapić' u Sesvetskom Kraljevcu najavio je uvođenje načela socijalne pravednosti i socijalne solidarnosti u plaćanju jaslica i vrtića te u još nekim djelatnostima, pa i za ZET.

'Ima ljudi s primanjima od 7000 kuna, a jaslice plaćaju 200 kuna pa, molim vas, je li to normalno? Nije', rekao je Bandić. Najavio je nove, jasne kriterije i nova pravila igre po načelu solidarnosti i socijalne pravednosti jer, kako je rekao, 'teret krize treba što ravnomjernije rasporediti na sve kategorije Zagrepčana', što će predložiti Gradskoj skupštini u prvom i drugom čitanju gradskog proračuna za iduću godinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Provjerite Čeka nas kaos! Zbog ogromnih radova ovog vikenda nema tramvaja u nekim dijelovima grada, ukidaju se četiri tramvajske linije Visoka cijena kruha - 1 50 posto poskupio u 2 godine Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak

Glede gradskog prijevoza rekao je da je u proračunu za ovu godinu za učenike, studente i ostale skupine osiguran besplatan prijevoz i neće se dirati stečena socijalna prava. Naglasio je kako Zagrepčani za predškolski odgoj izdvajaju 851 milijun kuna na godinu, što osigurava najviši standard ne samo u Hrvatskoj nego i šire.

Ekonomska cijena predškolskog odgoja je 2000 kuna, a roditelji koji djecu upisuju u jaslice i vrtiće plaćaju 200, odnosno 400 kuna, a za 45 privatnih i vjerskih vrtića, u kojima je smješteno 3000 djece, grad subvencionira 1000 kuna na mjesec za svako dijete.

Bandić je pozvao sve odgovorne da učine sve kako bi se 2012. ukinule liste čekanja, tako da svako dijete bude u vrtiću. 'Napravit ćemo nešto što Europska unija projicira do 2020.', poručio je. Bandić je najavio da je prioritet gradnja vrtića i škola na Vrbanima i Kajzerici, u Svetoj Klari te još 10 do 15 manjih vrtića.

Na novinarski upit znači li to njegovo zauzimanje za izgradnju vrtića početak njegove predizborne kampanje, Bandić je odgovorio da je to radna, a ne predizborna kampanja i da je to praksa zadnjih deset godina. Novi područni dječji vrtić 'Šegrt Hlapić' s 200 mjesta u Sesvetskom Kraljevcu izgrađen je namjenski za osam skupina djece. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene