Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravorijek HGK

ZAHTJEV BANAKA ODBAČEN Baldasar zadovoljan: Grad Split ne mora platiti troškove za izgradnju Spaladium arene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u četvrtak je izvijestio kako je arbitražnim pravorijekom u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) odbačen zahtjev banaka da im Grad treba namiriti troškove kreditiranja za izgradnju Spaladium arene.

Odvjetnik Kruno Peronja koji je zastupao Grad Split u tom postupku rekao je kako su banke potraživale 53 milijuna eura, plus kamate, a riječ je o Erste Group i Unicredit Austria AG. "Banke su potraživale 53 milijuna eura uvećano za kamate, ali je arbitražnim pravorijekom taj dio zahtjeva odbačen," rekao Peronja na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Banka - 4 Bolje biti dužnik, nego štediša Banke u Hrvatskoj trljaju ruke, ali građani zbog jedne stvari mogu biti zadovoljni Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male

Kako su jučer izvijestili neki mediji arbitraža HGK-a prihvatila dvije točke tužbe banaka, raskid ugovora između TPN-a (Tvrtka posebnih namjena) i Grada Splita te da obaveze TPN-a sada prelaze na Grad Split, no odbačena je treća točka u kojoj su banke tražile isplatu 53 milijuna eura s kamatama.

Gradonačelnik Baldasar je potvrdio da je zahtjev banaka odbačen, a najavio je pokretanje tužbenog postupka protiv banaka pred Trgovačkim sudom u Zagrebu. "Arbitražni pravorijek u jednom dijelu daje bankama za pravo temeljem njihove tužbe, ali u pravorijeku je posve jasno napisano 'odbacuje se' zahtjev za naplatom (53 milijuna eura)", rekao Baldasar.

"U ovom trenutku banke se ne mogu naplatiti i to je ono što su banke izgubile arbitražnim pravorijekom, i mi smo pobijedili u tom smislu, rekao je Bladasar. Po njegovim riječima ovim arbitražnim pravorijekom rezultat je, kako se izrazio, "0 : 0" i sada nastupa razdoblje pravne bitke.

"Ovim pravorijekom izmijenjeni su odnosi i mi nismo zadovoljni jednim njegovim dijelom. Ići ćemo tužbenim zahtjevom Trgovačkom sudu da se odbaci ovaj pravorijek jer od samog početka smo smatrali kako arbitražni pravorijek nije zakonit, " kazao je Baldasar.

Kako je rekao Baldasar, ne znamo što će odlučiti Trgovački sud odlučiti o našoj mogućoj tužbi, ne možemo znati što će biti između nas i države jer se mijenja taj odnos, a ne možemo znati niti što će biti između banaka i tvrtke TPN-a, odnosno sa stečajnim postupkom, istaknuo je Bladasar.

Spaladium arena je po načelu javno-privatnog partnerstva građena za potrebe Svjetskoga rukometnog prvenstva 2009. godine. Javni su partneri grad Split i Vlada Republike Hrvatske, a privatni partner je konzorcij tvrtaka Konstruktor, IGH i Dalekovod koji je osnovao tvrtku Sportski grad TPN i ovlastio je za upravljanje Spaladium arenom.

Na splitskom Trgovačkom sudu u tijeku je i stečajni postupak nad tvrtkom TPN koja upravlja Spaladium arenom.

Za potrebe Svjetskog prvenstva 2009. izgrađena je samo sportska dvorana, bez poslovnog tornja, koji je također bio predviđen i iz kojega bi se namirio novac za održavanje dvorane.

Baldasar je odgovarajući na novianrska pitanja odbacio mogućnost da Grad Split, nakon ovog arbitražnog pravorijeka ostane i bez Spaladium arene (dvorane) i bez 53 milijuna eura.

Komentirao je i izjavu bivšeg gradonačelnika Željka Keruma koji je lokalnim medijima rekao kako bi Grad trebao osnovati agenciju za otkup Spaladium arene. Baldasar smatra kako je i on ranije zagovarao takvu zamisao ali bez formiranja agencije. Na upit koliko bi on ponudio za otkup Spaldium arene ako dođe do cjenkanja u eventualnom otkupu, Baldasar je rekao kako se od "dobro cjenka i da je školovan za to."

Više puta je ponovio kako nikada nije prekinuo razgovore s bankama u vezi s rješavanjem Spaldium arene te će i ubuduće nastaviti razgovarati s njima te ne isključuje mogućnost dogovora.

Za Baldasara glavni krivci su sastavljači ugovora o javno-privatnom partnerstvu za gradnju arene koji je po njemu jako loš, ali "bila je to politička odluka". "Ugovor je u startu bio loš, država katastrofalna jer je bilo pet ili šest sastanaka povjerenstava svih mogućih ministarstava na kojima nikad ništa nije zaključeno i nikad nam nisu pomogli," kazao je Baldasar.

Razočaran je vladom Zorana Milanovića u vezi s tim problemom, "jer da su nam pomogli možda bi taj problem riješili," rekao je. Dodao je kako sa sadašnjom Vladom nije bilo razgovora o areni ali vjeruje kako će ih biti.

Također je rekao kako će strategija Grada u daljnjim pravnim bitkama biti i osporavanje kamata kao i zastara cijelog slučaja.

Odvjetnik Peronja je rekao kako se ne slaže s odvjetnikom Lovrom Kovačićem koji zastupa Erste Group bank AG a koji je izjavio kako nakon ove arbitraže Grad Split treba bankama podmiriti dugovanja.

"Mi smo od početka imali prigovor o nadležnosti ovog arbitražnog postupka. Banke su sva svoja prava vukle iz ugovora o kreditu i njihova glavna namjera je bila naplatiti svoje potraživanje od Grada, ali u ovom momentu to oni nisu uspjeli i to je u ovom slučaju pobjeda Grada," rekao je Peronja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene