Obavijesti Video Pretražite Navigacija
potpora većine

HDZ će podržati rad glavne državne odvjetnice: "Mi ćemo stati iza tog izvješća"

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u utorak je izjavio da se rezultati interne kontrole u DORH-u vezano uz aferu Softver očekuju do petka, kada se u Saboru glasa o izvješću glavne državne odvjetnice za 2020., koja i dalje ima potporu vladajuće većine.

"Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek ima našu podršku, a o tome što će biti dalje znat ćemo kada dođe izvješće o provedenom nadzoru", izjavio je Bačić nakon sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima.

U petak se u Saboru glasa o izvješću o radu glavne državne odvjetnice i državnih odvjetništava u 2020. godini, koje će, kaže Bačić, dobiti podršku vladajuće većine.

"Mi ćemo stati iza tog izvješća. Vlada ga je podržala, a i mi smo, Klub zastupnika HDZ-a i klubovi vladajuće većine tijekom rasprave prošli tjedan u Saboru dali smo potporu glavnoj državnoj odvjetnici", rekao je Bačić.

Neovisno od izvješća za 2020., istaknuo je kako očekuje da glavna državna odvjetnica upozna javnost o svim okolnostima u predmetu afere Softver iz 2021.

"Želimo da se što prije provede interni nadzor, da se utvrde sve okolnosti koje su se dogodile oko tumačenja i postupanja u aferi Softver. Želimo da nas u vladajućoj većini i javnost glavna državna odvjetnica upozna sa svim okolnostima kako i na koji način je došlo do razmimoilaženja u smislu potrebe stavljanja ad acta ili pak nastavka s istragom u tom predmetu", rekao je Bačić.

Pozivajući se na riječi ministra pravosuđa i uprave, Bačić kaže da će se do petka, kada bude glasovanje u Saboru, znati rezultati nadzora.

S obzirom da je Hrvoj Šipek najavila da će se o svemu referirati u izvješću, odbio je bilo što prejudicirati.

"Kada budemo imali sve na stolu, onda ćemo se o tome moći do kraja izjasniti. Ovako unaprijed ne bih nagađao ni špekulirao", poručio je.

Bačić je rekao i da se na sastanku raspravljalo o stanju s epidemijom te je istaknuto "znakovito smanjenje proteklih dana broja novozaraženih", no još je uvijek visok broj umrlih i potreban je daljnji oprez.

Dana je i puna podrška izmjenama zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti o kojemu će se idući tjedan raspravljati u Saboru, a kojima se propisuju sankcije za odgovorne osobe u tijelima državne uprave i jedinicama lokalne samouprave koji ne provode mjere koje je donio Stožer.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek - 3 još traje nadzor DORH ne otkriva ništa, oporba nemilosrdna: "Očekujem smjenu glavne državne odvjetnice..."

Pročitajte i ovo Ivan Malenica, Branko Bačić PREDSJEDNIŠTVO STRANKE Bačić o prozivkama s Pantovčaka: ''Svi se moramo držati Ustava i zakona''. Malenica poslao poruku glavnoj državnoj odvjetnici

Sutra je u Saboru rasprava o proračunu za 2021., pa je ministar Zdravko Marić vladajuću koaliciju upoznao s posljednjim podacima o rastu BDP-a, koji u trećem kvartalu iznosi 15,8 posto i vrlo vjerojatno će Hrvatska u ovoj godini biti rekorder među državama članicama EU kada je u pitanju rast BDP-a, što znači da smo se ove godine već vratili na vrijednosti pretkriznog vremena, rekao je Bačić.

U tom je smislu vladajuća koalicija dala punu potporu prijedlogu proračuna za iduću godinu koji se temelji na rastu BDP-a od 14,4 posto.

Ministar Marić smatra da će ovogodišnji projicirani rast BDP-a od devet posto doista biti izvršen, a prema procjenama gospodarski stručnjaka Vlade očekuje se da će taj rast biti i nešto viši, ustvrdio je Bačić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene