Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dvije kategorije

Objavljen popis najopasnijih proizvoda na tržištu: U jednoj se kategoriji broj upozorenja udvostručio

Kupovina putem interneta - 2
Kupovina putem interneta - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Sustav hitnih upozorenja o opasnim proizvodima u EU-u zaprimio je u 2021. nešto manje obavijesti nego u godini ranije, a zemlje EU-a najviše su upozoravale na probleme s motornim vozilima i igračkama, pokazuje izvješće Europske komisije.

Safety Gate zaprimio je prošle godine 2142 upozorenja članica EU-a o opasnim proizvodima, za 4,8 posto manje nego u 2020., objavila je EK u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Automobil - 1 najnoviji rezultati Poražavajući podaci nisu dobri za sigurnost: "Ako nešto ne valja, može doći do velike havarije" Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda

Upozorenja je bilo manje, ali se broj proizvoda koji bi mogli predstavljati prijetnju okolišu udvostručio, upozorio je povjerenik EU-a za pravosuđe Didier Reynders.

Najviše je upozorenja stiglo iz Njemačke, s udjelom u ukupnom broju od 26 posto, a većina njih odnosila se na motorna vozila koja su se prvi puta našla na vrhu liste po broju upozorenja.

"Što se tiče motornih vozila, poduzete mjere uglavnom su obuhvaćale opoziv nakon otkrivanja tehničkih problema", navodi se u izvješću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POVLAČENJE PROIZVODA Sve na jednome mjestu: Pogledajte koji su sve proizvodi u zadnje vrijeme povučeni s polica trgovina

Na drugom su mjestu igračke, na koje otpada petina upozorenja, i električni uređaji i nakit, s udjelom od po devet posto. Zbog pandemije koronavirusa učestala su i upozorenja o potencijalno opasnoj zaštitoj opremi, posebno maskama, s udjelom od šest posto.

"Loše osmišljen proizvod predstavlja daleko veći rizik za djecu nego za odrasle", naglasio je povjerenik EU-a.

Problemi s igračkama uključivali su prisutnost opasnih kemikalija i baterija, a električni uređaji prijavljeni su zbog pregrijavanja i izloženosti dijelova pod naponom.

Pročitajte i ovo Kupnja SIGURNOST HRANE Još jedno povlačenje proizvoda s polica: Ako ste kupili ovo voće, bilo bi dobro da ga se čim prije riješite

Najčešće su prijetnje mogućnost ozljede, izlaganja kemikalijama, izazivanja požara, gušenja i električnog šoka.

Iz Hrvatske je prošle godine u sustav upućeno 19 upozorenja, pokazuje izvješće.

Safety Gate koristi tridesetak europskih zemalja i Europska komisija za razmjenu informacija o opasnim neprehrambenim proizvodima. Sustav zemljama omogućuje brzu provjeru nalazi li se proizvod na njihovom tržištu i pokretanje postupka povlačenja, ako je potrebno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene