Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CRNI FOND

Koliko gotovine i hrane treba u kriznim situacijama imati kod kuće: Austrija i Njemačka objavile savjete građanima, a kako je u Hrvatskoj?

Aktualno Galerija Novac: Ilustracija - 2 Novac: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bojana Olgić Draženović Bojana Olgić Draženović Foto: DNEVNIK.hr Novac: Ilustracija - 1 Novac: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vesna Čavar Vesna Čavar Foto: DNEVNIK.hr +1 Novac: Ilustracija - 3 Galerija 1/6 >>
Austrijske i njemačke vlasti savjetovale su građanima da kod kuće drže određene količine gotovine i hrane kako bi bili spremni na izvanredne situacije. Reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen provjerio je koliko Hrvati čuvaju te što stručnjaci savjetuju.

Austrijske vlasti savjetuju građanima da u svojim domovima imaju petstotinjak eura u sitnim novčanicama za krizne situacije. Koliko Hrvati doma čuvaju, a što savjetuju stručnjaci? Priču donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

Hrvatski stručnjaci slažu se s njemačkima - i oni smatraju da bi nešto gotovine trebalo biti kod kuće na sigurnom, u sefu. "Možda imam nekih 300-400 kuna i nemam više. Nemam više gotovine jer većinom koristim tekući račun", rekla je Sandi iz Rijeke. "To petstotinjak je previše, imam crni fond od nekakvih pedesetak eura", rekla je Mirjana.

Nijemci pak preporučuju građanima da bi trebali imati zalihe hrane za desetak dana. "Nekad su naši stari imali za čitavu zimu i ne moraš poći svaki čas u šoping centar da bi se opskrbio", rekao je Boris. "Danas imam doma zalihe hrane, ne samo za par dana nego i za malo više", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Naplaćivanje transakcije Provjerili smo kolike su naknade ako želite svoj novac podići na bankomatu druge banke

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Porast cijena energenata Zavod za mirovinsko osiguranje isplaćuje jednokratnu naknadu: Podsjetio što morate učiniti

No, ne može se svaka vrsta hrane čuvati duže vrijeme. "Kad se priča o hrani, misli se, naravno, na dugotrajnu, konzerviranu hranu koja može stajati duže vremena", rekla je Vesna Čavar, ravnateljica Crvenog križa Primorsko-goranske županije.

Osim hrane, preporuka je imati spreman ruksak za izvanredne situacije. "U tom ruksaku bi trebale biti kopije svih dokumenata, svih kartica, pa jedna svota novaca, pa šibice, lampa, dio odjeće, terapija..." dodala je Čavar.

"Trebate razmišljati na način da biste trebali imati ušteđeno za nekih sedam do deset dana te za kriznu situaciju. Mogli bismo reći nekih 1000 do 2000 kuna, dvjestotinjak eura bilo bi optimum da prebrodite tu kriznu situaciju", rekla je Bojana Olgić Draženović, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene