Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROVJERENO ISTRAŽUJE

I to je u Hrvatskoj moguće: Mlada žena kupila stan s čistim papirima, platila porez i renovirala ga. A sada bi mogla ostati bez njega

Ivana Jerković Erak
Ivana Jerković Erak Provjereno
Aktualno Galerija Ivana Jerković Erak Ivana Jerković Erak Foto: Provjereno Ivana Jerković Erak Ivana Jerković Erak Foto: Provjereno Ivana Jerković Erak Ivana Jerković Erak Foto: Provjereno Ivana Jerković Erak Ivana Jerković Erak Foto: Provjereno +3 Ivana Jerković Erak Galerija 1/8 >>
Provjereno večeras donosi apsurdnu priču o mladoj ženi koja je, uz uredne papire, kupila stan na kredit i uložila u njegovu renovaciju da bi sada ona i njezin suprug mogli ostati bez njega. Priča je ovo o grešci u sustavu koju će poprilično skupo platiti nedužna osoba.

Ivana je završila fakultet kemijskog inženjerstva i zaposlila se u jednoj farmaceutskoj tvrtki. Upoznala je čovjeka svog života, udala se i krenula u potragu za stanom. Pronašla ga je preko agencije za nekretnine s kojom je, kao i s bivšom vlasnicom, potpisala ugovor. I agencija i bivša vlasnica u ugovorima pod punom materijalnom i kaznenom odgovornošću jamčili su da je nekretnina raspoloživa za prodaju, da nije opterećena vanknjižnim ili skrivenim teretima niti pravima trećih osoba. Ivana potom dobiva kredit Zagrebačke banke i subvenciju APN-a. Sve ugovore i vlasničke listove pregledale su i njihove pravne službe i nije bilo nikakvih aktivnih zabilježbi.

''Nakon što sam se upisala u zemljišne knjige kao vlasnica stana, počinjemo s renoviranjem stana, kupovinom namještaja, da bih mjesec dana kasnije dobila prigovor na upis mene kao vlasnika'', priča Ivana Jerković Erak.

Prigovor na upis vlasništva stigao je od polusestre jednog od bivših vlasnika, koja živi u Švedskoj. Naime, jedna od vlasnica stana dobila ga je kao nasljedstvo od roditelja, potom ga prodala ženi od koje ga je Ivana kupila. Problem je, kaže, nastao kada je nasljednica prešutjela da nije jedina. Polusestra, koja živi u Švedskoj, izostavljena iz nasljedstva, podignula je tužbu za utvrđivanjem rodbinske veze, koju je i dobila nakon sedam godina sudskog procesa i sada Ivana, koja je stan kupila s urednim papirima, brisovnom tužbom ostaje bez njega.

Pročitajte i ovo Provjereno: Naplata ulaznica - 4 PROVJERENO Turistički dragulji, a održavanje na nuli: "To su sve priče tipično hrvatske politike. Vašeg bika će ubiti da bi pojeli kotlet, a ono ostalo bace"
Pročitajte i ovo Provjereno: Anica vježbačica - 3 "dok mogu, ja ću ići" Pogledajte inspirativnu priču o Anici koja je ekipi Provjerenog zadala dosta muka: "To je naprosto neviđeno. Neopisivo za ženu te dobi"

''Ne samo da smo izgubili stan, mi smo platili porez na stan, renovirali smo stan - uložili smo puno novaca. Tu su sudski troškovi koje moramo nastaviti plaćati, a najgore od svega je što banka inzistira da vraćamo kredit'', kaže Ivana.

Kako je moguće da se na sudu ne utvrde svi nasljednici neke nekretnine i tko je, u nizu uključenih u Ivanin slučaj, odgovoran za ishod zbog kojeg je ostala i bez stana, i bez novca, saznajte u večerašnjem Provjerenom u 23:15 na Novoj TV.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene