Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na uhićenje

Reakcije: Znali su gdje je, uhićenje je rezultat dogovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na uhićenje Ratka Mladića regirali su i hrvatski političari.

Željka Antunović uhićenje Mladića popratila je riječju 'konačno'. 'Ako je doista riječ o točnoj informaciji, mogu samo reći konačno i nadam se da će se pokazati da je nakon ovih mučnih procesa u Haagu ipak ima pravde', komentirala je Željka Antunović prve informacije o uhićenju ratnog zločinca Ratka Mladića. Na upit kako je na informaciju reagirala premijerka Kosor Željka Antunović je kazala kako to nije vidjela jer je bila prevelika gužva. Obje su bile na promociji monografija vojno-redarstvenih postrojbi Oružanih snaga RH povodom 20. obljetnice formiranja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Antunović: moja ostavka nema veze s urotničkim planom za osvajanje predsjedničkog mjesta u SDP-u Slika nije dostupna Antunovićka odlazi s mjesta potpredsjednice SDP-a zbog neslaganja s Milanovićem

Sličnu reakciju na vijest imala je i HNS-ova Vesna Pusić ističući kako je vijest, ukoliko je istinita, jako dobra.

 >> Tadić potvrdio: Uhićen je Ratko Mladić, skrivao se u Srbiji

>> VIDEO: Tko je zapravo Ratko Mladić?

Josip Đakić iz HDZ-a rekao je kako pozdravlja uhićenje Ratka Mladića, no naglasio je kako se to trebalo dogoditi davno prije. 'Vjerujem da je Haški sud i Europska zajednica počela prisiljavati Srbiju da počne funkcionirati kao pravna država i da ratne zločince privede licu pravde', rekao je.

Dodao je kako je Srbiji vjerojatno rečeno koja im je zadaća. 'Ovo ipak nije zadnja stranica srpske povijesti, imaju oni još puno stranica za prolistati u povijesti koja je bila agresorska, koja je rušila Hrvatsku, ubijala na Kosovu i u BiH', rekao je Đakić.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar naglasio je kako se u prvom redu radu o dobroj vijesti. 'Trenutak u kojem je do uhićenja došlo dosta je simptomatičan, jer Brammertz je na Brijunima, a Beograd je uhitio Mladića. Je li se radilo o namjernom čekanju ili nekim dogovorima koji su bili unaprijed postignuti, teško je procijeniti', dodao je Lesar.

Danijel Srb iz HSP-a kaže kako je do uhićenja došlo neposredno nakon što je Srbija dobila poruku iz Europske unije da ne može nastaviti s procesom kandidature dok se uhiti Ratka Mladića. 'Evidentno je da su vlasti ranije znale gdje je Mladić, ali nisu provodile uhićenje dok ne vide koje će biti političke posljedice. Uhićenje je rezultat dogovora i vrlo vješte političke igre koju igraju naši susjedi', dodao je.

Damir Kajin iz IDS-a tvrdi da je Srbija željela, i ranije je mogla uhititi Ratka Mladića. 'Sada vidite koja je zasluga Haaga i međunarodne zajednice, vraća se mir na ove prostore i Srbija se legitimirala kao europska država. Nema genocidnih naroda i zločin nema nacionalnosti, a za njega će netko morati odgovarati', rekao je Kajin.

Istaknuo je kako je sada pred Srbijom velik posao, jer svi Mladićevi jataci koji su se hranili mržnjom prema susjedima i zločinačkom ideologijom, moraju biti uhićeni kako se zlo iz zatvora više nikada ne bi širilo Balkanom.

Oglasio se i lider SDP-a, Zoran Milanović. Kaže - pravda je spora, ali dostižna, no to nije utjeha žrtvama. Milanović poručuje kako sudbina Ratka Mladića čeka sve ratne zločince. 'Bolje da je uhićen danas nego nikada', kazao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene