Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"SVE OVISI O ERDOGANU"

Ranko Ostojić o migrantskoj krizi: "Vučićeva poruka da će poslati specijalne snage u Šid govori o tome koje su mu namjere"

Ranko Ostojić
Ranko Ostojić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ranko Ostojić Ranko Ostojić Foto: DNEVNIK.hr Andrija Jarak Andrija Jarak Foto: DNEVNIK.hr Migranti za vrijeme prošle krize Migranti za vrijeme prošle krize Foto: DNEVNIK.hr +0 Ljudski štit izbjeglica Galerija 1/4 >>
Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rješavao je migrantsku krizu 2015. godine, no ne misli da je današnja situacija slična onoj od prije pet godina.

Ranko Ostojić kaže kako današnja situacija nije onakva kakva je bila 2015. godine jer su tada bile granice otvorene i EU je pozivao migrante, za razliku od danas.

Pročitajte i ovo Strani radnici Prvi put suočeni s time Poznata agencija piše o Hrvatskoj: "Napadaju ih, ismijavaju, optužuju da prijete sigurnosti... a trebat će ih čak 500.000" Obilazak granice Postavljeni i ronilački punktovi Dnevnik Nove TV istražio kako izgleda zaštita hrvatske granice: "Migranti podcijene Savu i plove improviziranim čamčićima pa ih drvo potopi"

"Danas je puno drugačije i puno manji problem će migranti napraviti, a problem vidim u tome što se EU iz 2015. godine nije pomaknuo ni koraka u smislu da sagradi sustav zajedničke sigurnosne i obrambene politike koja bi omogućila da se ovaj problem može riješiti. Ovako sve ovisi o Erdoganu, o njegovoj volji i situaciji, hoće li pustiti nekoga ili ne", smatra Ostojić.

Napominje kako Grčka radi male korake kako bi riješila ovaj problem i kako se pokušava boriti, no dodaje i da je EU nedorastao situaciji.

"Ponovo se pokazuje sporost i neadekvatan odgovor EU-a", ističe.

Na ruti kojom prolaze migranti loša je politička situacija. Makedoniju i Srbiju čekaju izbori, u BiH nema vlasti, a u Crnoj Gori vrije zbog zakona o vjerskim slobodama. Zbog svega toga Ostojić smatra kako tim zemljama migrantska kriza nije prioritet.

"Oni se uopće ne mogu s tim nositi, pa i sama poruka Vučića da će poslati specijalne snage u Šid govori koje su mu namjere. Znači nema namjeru odvraćati migrante prema Bugarskoj ili Makedoniji, već će to napraviti u Šidu da ih što prije transportira u Hrvatsku.

Te zemlje ne smatraju migrante svojim problemom i rješavat će sve na način da čitavo opterećenje bude na zemljama EU-a, odnosno na Hrvatskoj", uvjeren je Ostojić.

Predsjednik Milanović ne želi se još izjašnjavati o angažiranju vojske, a Ostojić kaže kako je predsjednik pokazao odgovornost.

"Dobro da je Milanović sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i pokazuje odgovornost. Ne smije se dogoditi situacija iz 2015. godine kada je opozicija zabijala nož u leđa tadašnjoj izvršnoj vlasti. Treba naći odgovor.

Ako se Europa nije uspjela dogovoriti, možda se mi uspijemo dogovoriti jer su ugroženi naši vitalni interesi, prije svega gospodarstvo, a to se može odraziti i na turizam.

Trebaju se pronaći najbolja rješenja. Mi trebamo inicirati kako bi se smanjio rizik da Hrvatska bude žrtva", kaže Ostojić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene