Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi oko GUP-a

Splitska akademska zajednica na nogama: ''Ovo bi značilo 'smrt'''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović pozvao je u srijedu gradske vlasti da odustanu od oduzimanja 20 posto površine Sveučilišnog kampusa jer bi to značilo 'smrt' za njegov razvoj te je poručio kako je Senat Sveučilišta iznenađen takvim zamislima gradskih vlasti.

Ako bi se prihvatio prijedlog gradske administracije da se u izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Splita oduzme 20 posto, to jest četiri od ukupno 20 hektara površine Sveučilišnog kampusa, ideja kampusa bila bi mrtva i to bi značilo njegovu 'smrt', rekao je Anđelinović na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Bojan Ivošević "netočne informacije" Splitska policija odgovorila na optužbe o policajcu u sačekuši: "Pokušao je smiriti sukob..."

Po njegovim riječima, prijedlogom gradskih vlasti, na četiri hektara površine Studentskog kampusa legalizirali bi se bespravno izgrađeni objekti, čime bi se onemogućila izgradnja Filozofskog fakulteta, Kineziološkog fakulteta, Pravnog fakulteta, Umjetničke akademije i Tehnološkog parka te novih smještajnih kapaciteta za studente i sportskih i kulturnih sadržaja.

Anđelinović smatra kako se imovinsko-pravne teškoće bespravno izgrađenih objekata na prostoru predviđenom za Sveučilišni kampus mogu prevladati "izvlaštenjem nekretnina" i tako da svi vlasnici dobiju pravednu odštetu za svoje nekretnine u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

Istaknuo je kako akademska zajednica u Splitu ima jedinstveno stajalište da 20 hektara površine Sveučilišnog kampusa treba ostati javni prostor jer je riječ o "zoni javne namjene" te da ga ne treba prenamjenjivati za privatne svrhe, što bi se dogodilo u slučaju legalizacije bespravno igrađenih objekata.
Na pitanje kako komentira jučerašnju izjavu splitskoga gradonačelnika Ive Baldasara, koji je rekao da će stručne službe razmotriti primjedbe Sveučilišta te da treba sjesti i detaljno razmotriti taj slučaj, Anđelinović je podsjetio da je prije godinu dana tražio zajedničku sjednicu Senata Sveučilišta i splitskoga Gradskog vijeća na kojoj bi se razmotrili odnosi između Grada i Sveučilišta radi prevladavanja teškoća s kojima se suočava Sveučilište, ali još nije dobio odgovor na takav zahtjev.

"Sada smo ponovno uputili zahtjev predsjedniku Gradskog vijeća Borisu Ćurkoviću da se sazove zajednička sjednica tog vijeća i Sveučilišta na kojoj bismo razmotrili problematiku imovinsko-pravnih odnosa na prostoru Sveučilišnog kampusa i očekujem da će se takva sjednica organizirati", rekao je Anđelinović. (Hina)

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene