Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sastanak na vrhu

Analiza Ivane Petrović: "Lavrov je za posjet izabrao vrijeme kaotične tranzicije vlasti u Americi"

Posjet ruskog ministra vanjskih poslova Zagrebu pratila je reporterka i urednica Dnevnika Nove TV Ivana Petrović. Koji su najvažniji naglasci hrvatsko-ruske bilaterale te kako su ocijenjeni hrvatsko ruski međudržavni odnosi donosimo u njenoj analizi u nastavku.

"Najvažniji naglasak turneje Lavrova je tajming, a on je izabrao vrijeme kaotične tranzicije vlasti u Americi koja se priprema i kad se u SAD-u ne donose odluke", kazala je Petrović te dodaje kako je cijela turneja s naglaskom na BiH.

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila

"SAD je kreator Daytonskog mira, Rusija je jamac njegove provedbe, kao stalna članica Vijeća sigurnosti i članica je Vijeća za implementaciju mira. Tako da je vrijeme je najzanimljiviji faktor", istaknula je Petrović.

Urednica vanjske politike kaže da Lavrov o BiH nije rekao ništa što već nismo čuli od ruskih dužnosnika, uključujući predsjednika Putina.

"Interes Ruske federacije je stabilna pozicija Republike Srpske unutar BiH. Ako uzmemo u obzir da međunarodnim odnosima vladaju samo interesi, onda bi interes Hrvatske bio da se izmjeni izborni zakon u BiH da se Hrvatima povrati konstitutivnost, da mogu birati, legitimirati svoje predstavnike u Domu naroda Federacije kao i svog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Bilo kakav agresivniji narativ, a čuli smo da je trebalo ukinuti Ured visokog predstavnika, može biti novi klin između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji, što ne pridonosi ni stabilnosti, niti boljitku. Tako da cijela slika nije jednostavna niti plošna kako se shvaća", analizirala je Petrović.

Petrović kaže kako su hrvatsko-ruski odnosi ocijenjeni dobrima, te je istaknula kako Ruska federacija strateški ulaže u Hrvatsku pa podsjetila na ugovore s Prvim plinarskim društvom, zatim s Fortenovom gdje dvije ruske banke imaju gotovo 50 posto udjela, a sada su ušli i u građevinski sektor i IGH. "Time stvaraju i određeni politički utjecaj pa se o tome već javno govori na našoj političkoj sceni", kazala je Petrović te dodala kako nismo čuli ni jedan stav oko EU koja stalno sankcionira Rusiju, no istaknula je i kako su države članice EU ambivalentne kada je riječ o nacionalnim politikama prema Rusiji pa je podsjetila kako je "direktor plinovoda Sjeverni tok 1, bivši njemački kancelar Schroeder, a Sjeverni tok 2 je Europska komisija prije par godina odobrila Njemačkoj unatoč kršenja direktiva trećeg energetskog paketa EU i unatoč protivljenju šest zemalja članica".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene