Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Brod polako tone"

Zlokobno upozorenje američkog admirala: "Rat u Ukrajini samo je zagrijavanje, dolazi nam mnogo veći sukob"

Vojna vježba
Vojna vježba Foto: Afp
Šef strateškog zapovjedništva Sjedinjenih Američkih Država izjavio je da je rat u Ukrajini "zagrijavanje" za sukob između SAD-a i Kine.

Admiral američke mornarice Charles A. Richard upozorio je da se SAD treba pripremiti za sukob s Kinom do kojeg će doći u bliskoj budućnosti. Sukob bi, dodao je, mogao biti izazvan kineskom agresijom na Tajvan.

Rat u Ukrajini, dodao je, uvod je u vrlo dug sukob između Kine i SAD-a jer konvencionalne i nuklearne metode odvraćanja koje je Amerike koristila sve slabije djeluju.

"Ukrajinska kriza u kojoj se nalazimo samo je zagrijavanje", rekao je Richard i nastavio: "Onaj veliki sukob dolazi i neće proći mnogo vremena prije nego što budemo testirani na načine na koje dugo nismo testirani."

Pročitajte i ovo Porezni dužnici: Ilustracija - 3 LIJEPA VIJEST Hrvatski gradovi osigurali božićnice za svoje građane: Provjerite ostvarujete li pravo i o kojim se iznosima radi

Također je rekao da zbog toga treba promisliti u trenutačnim obrambenim strategijama SAD-a jer će se raditi o sukobu koji će biti znatno drukčiji od ruske agresije na Ukrajinu.

"Moramo brzo uvesti neke temeljite promjene u odnos prema obrani nacije", istaknuo je Richard, a o njegovim izjavama izvijestio je portal The War Zone.

Pročitajte i ovo Radnici DIP-a i ekipa Dnevnika Nove TV Rubrika Poziv Radnici usred Dnevnika Nove TV saznali da neće dobiti plaće koje čekaju godinama: Osam milijuna kuna ide državi i bankama

Također je rekao da smatra da SAD-a gubi moć u odnosu na Kinu, zbog čega su Sjedinjenim Državama šanse za pobjedu s vremenom sve manje.

"Brod polako tone, ali tone jer oni brže od nas razvijaju svoje vojne sposobnosti. Kako vrijeme bude odmicalo, neće biti pitanje kako je dobar naš plan, naši zapovjednici ili naši konji. Nećemo ih imati dovoljno", zaključio je admiral.

Richard je rekao da je posebno zabrinut zbog nedostatka sposobnosti da se prijetnjom nuklearnog oružja obuzda Kinu i spriječi potencijalna invazija na Tajvan. Nuklearne prijetnje iz Rusije i Sjeverne Koreje, dodao je, pokazuju kako izgleda nuklearna prisila i kako se tome odupire i ne odupire.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene