Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druga polovica u reinvesticije

Vlada i MOL postigli sporazum o isplati polovice dobiti Grupe INA za dividendu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada i mađarski MOL postigli su sporazum prema kojemu bi polovica prošlogodišnje dobiti Grupe INA bilo isplaćeno kao dividenda, što bi bio ukupan iznos dividende od 480,5 milijuna kuna i bio bi raspodijeljen dioničarima sukladno njihovom udjelu u kapitalu, izvijestili su danas u priopćenjima s istovjetnim tekstom hrvatsko Ministarstvo financija i MOL.

'Kao rezultat konstruktivnih i otvorenih neposrednih razgovora između predstavnika Vlade RH i tvrtke MOL Plc., postignut je sporazum o prijedlogu za Godišnju skupštinu INA d.d. prema kojem bi kao dividenda bilo isplaćeno 50 posto dobiti Grupe INA iz 2010. godine, dok bi se preostalih 50 posto reinvestiralo u budućnost Ine. Prema konsolidiranom i revidiranom financijskom izvještaju, ukupan iznos dividende dosegnuo bi prema tome 480,5 milijuna kuna, koji će se raspodijeliti dioničarima sukladno njihovom udjelu u kapitalu', navodi se priopćenjima Ministarstva i MOL-a.

Strateški su partneri, kako se nastavlja, 'suglasni oko toga da se INA dobro nosi s trenutnim izazovima u industriji te stoga njeno zadovoljavajuće poslovanje osigurava prihvatljiv temelj za isplatu dividende u iznosu od 50 posto dobiti'.

Pročitajte i ovo Zgrada Ine vlada pozdravlja odluku INA i MOL postigli dogovor o stjecanju OMV-ovog udjela u OMV-u Slovenija Slika nije dostupna Hoće dividendu MOL traži isplatu 2 milijarde kuna

'U duhu dobre suradnje, partneri su pomno razmotrili trenutno stanje u Ini te se složili da je potrebno rezervirati sredstva za nastavak i izvršavanje Ininih investicijskih planova. Radi se o ulaganjima koja su ključna da bi INA postala jaka i uspješna predvodnica među hrvatskim kompanijama, na ponos svima', zaključuje se u priopćenjima koja su u istovjetnom tekstu objavili Ministarstvo financija i MOL.

Inače, Glavna skupština Ine sazvana je za 23. svibnja ove godine.



Poziv na skupštinu objavljen je sredinom travnja na Zagrebačkoj burzi, a skupštini je bilo predloženo da se prošlogodišnja neto dobit rasporedi u zadržanu dobit i zakonske rezerve.

Mađarski MOL, koji u Ini drži 47,26 posto dionica, i hrvatska Vlada, koja ima 44,84 posto dionica Ine, do sada su imali različita mišljenja vezano za raspodjelu prošlogodišnje dobiti Ine.

Naime, Vlada je početkom travnja zadužila članove nadzornih odbora i skupština koji zastupaju državu u trgovačkim društavima u kojima država ima većinski ili manjinski paket dionica da zahtjevaju da se najmanje 50 posto dobiti isplati za dividendu, odnosno da se dio dobiti uplati u državni proračun, a pritom je na sjednici Vlade izričito navedena Ina.

Mađarski je pak MOL do sada najavljivao da će na predstojećoj godišnjoj skupštini dioničara Ine predložiti da se Inina prošlogodišnja dobit upotrijebi za daljnje investicije.

Neslužbena računica pokazuje da bi, s obzirom na navedeni iznos koji bi se isplatio za dividendu od 480,5 milijuna kuna i udjele u temeljnom kapitalu najvećih dioničara, mađarskom MOL-u za dividendu pripalo 227 milijuna kuna, a hrvatskoj državi 215,4 milijuna kuna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene