Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sloboda povećava produktivnost radnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaposlenici koji rade kada to sami žele, sretniji su i produktivniji, tvrdi Ricardo Semler, direktor uspješne brazilske tvrtke za usluge u industriji. Njegova tvrtka Semco zapošljava više od 3000 ljudi u nekoliko zemalja.

Semler je uvjeren kako biti kapitalist ne isključuje i pošten odnos prema zaposlenicima uz istodobno ostvarenje profita, te se protivi eksploataciji radnika koji vikendom moraju nositi posao kući ili nikada ne mogu ponedjeljkom poslije podne priuštiti odlazak u kino.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave" Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

Da bi bio učinkovit, rad ne mora postati dosadan, uvjeren je Semler, autor knjige u kojoj izlaže svoja, po nekima doista revolucionarna, stajališta o radu.

Semler se pita je li potrebno prisiljavati ljude da budu na poslu u vrijeme kada su potpuno neproduktivni i tvrdi da se kod njih u Semcu nitko ne živcira ako neki zaposlenik sat vremena telefonski razgovara s 12-godišnjim djetetom.

'Ako takva osoba ne pronalazi ravnotežu između privatnog i
profesionalnog života, to će nužno biti na štetu obiju domena', tvrdi Semler.

Velik dio svojih teza posvetio je radu na daljinu i tumači da
poslovođa ne mora cijelo vrijeme kontrolirati radnika jer 'bitan je učinak', a ne vrijeme provedeno na poslu.

Takva vizija rada u kojoj su zaposlenici odgovorne i inteligentne osobe zapravo je pragmatična. Semler drži da nijednom poduzeću nije u interesu imati zaposlenika čija je jedina motivacija dobiti plaću na kraju mjeseca, već mu treba dati i druge izvore motivacije i tu leži produktivnost.

Iako su 'specijalisti' u menedžerstvu prije više od 20 godina
proricali Semcu stečaj, tvrtka danas ostvaruje više od 200 milijuna dolara godišnje.

Ricardo Frank Semler (48), studirao je pravo u Sao Paulou, a također i upravljanje na Harvardu. Godine 1980., kao predsjednik Semca počeo je reforme i u kratkom vremenu stvorio multinacionalnu kompaniju kojoj je povećao kapital i broj zaposlenih.

Godine 1990. bio je proglašen liderom poslodavaca, a časopis America Economia proglasio ga je najboljim poslovnim čovjekom Latinske Amerike. Danas je potpredsjednik Saveza industrijalaca brazilske države Sao Paulo i kolumnist dnevnog lista Folha de S. Paulo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene