Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlatni savjeti koje vrijedi poslušati

Kada se sve događa online: Kako zaštititi poslovanje od provale, zlonamjernog softvera i ostalih prijetnji

Postoji još jedno nevidljivo rješenje!
Postoji još jedno nevidljivo rješenje! Foto: Getty
U ovom kritičnom razdoblju pokazalo se da mnoštvo tvrtki ima spreman odgovor na novonastalu situaciju, a to je digitalizacija poslovanja.

One tvrtke koje su uspješno prihvatile ovaj izazov digitalizacije proći će bolje u usporedbi s onima koje u vezi s tim nisu ništa napravile. Nekad standardna prodaja prebacila se na online kanale, koji su nekim tvrtkama jedini izvor prihoda.

No kako u stvarnom životu ništa nije jednostavno, tako nije ni u onom virtualnom. Provale, krađe i ostale zlonamjerne prijetnje potencijalne su opasnosti na koje tvrtke moraju biti spremne.

Puno ljudi koristi vlastite telefone za rad, zaposlenici se povezuju mobilnim uređajima na nesigurne bežične mreže te postoji velika mogućnost da dođe do potencijalne krađe podataka.

Uz par pametnih poteza i vi možete zaštiti svoj mobilni uređaj od napada hakera na vašu privatnost.

- Redovito ažurirajte softver i aplikacije koje koristite, a one koje ne koristite slobodno izbrišite s hard diska. Novim verzijama aplikacija dobiva novi sloj sigurnosti koji pomaže u obrani od nametnika.
- Budite oprezni s besplatnim i javnim bežičnim mrežama na koje se spajate. Hakeri mogu krivotvoriti javne mreže te im vašom prijavom dajete uvid u sve podatke koje imate na uređaju.
- Mobilne uređaje punite samo kod kuće, na autombilu i na sigurnom jer javna mjesta s USB utičnicama jednostavno – nisu sigurna. USB kabel, kao što i sami znate, nema samo jednu funkciju – punjenje. On također ima mogućnost prijenosa podataka koji su pohranjeni na uređaju.
- Postavite lozinku na uređaj; ako je uređaj teže otvoriti, hakiranje će biti neuspješno. Također, na društvene mreže, e-mail račune i sl. omogućite dvostruku autentifikaciju koji bi mogao onemogućiti i blokirati hakera u svom naumu.

Ako ni to nije dovoljno, postoji još jedno 'nevidljivo' rješenje.
Od iznimne je važnosti biti opremljen digitalnim uređajima koji u sebi imaju ugrađen dodatni hardver i softver te donose znatno jaču i višu razinu sigurnosti nego inače.

Postoji još jedno nevidljivo rješenje! Sve je na dlanu, spremno za upotrebu (Foto: Getty)

Kako bi osigurao podatke svojih korisnika, Samsung je 2013. godine predstavio KNOX. Ime je dobio po poznatom neprobojnom skladištu američkih poluga, poznatom i kao Fort KNOX, koje pohranjuje više od polovice službenih rezervi Sjedinjenih Država.

Samsungov KNOX ugrađen je u pametne telefone, tablete i prijenosne uređaje tvrtke i platforma je vladine razine koja štiti uređaje od napada, zlonamjernih softvera i ostalih prijetnji. Upravo to Samsung pruža korisnicima, neprobojnu utvrdu za pohranu najdragocjenijeg "zlata" – informacija.
KNOX mogućava IT stručnjacima potpunu kontrolu, bez narušavanja privatnosti zaposlenika, osiguravajući im dosljednost korisničkog iskustva na njihovim osobnim uređajima.

Radi se o višeslojnoj zaštiti podataka koja je kreirana na posebnim logičkim dijelovima diska koji se ponašaju kao potpuno zasebni diskovi.
Za zaposlenike koji ne žele imati dva različita uređaja to znači samo jedno, u jednom mobitelu mogu imati dvije sfere – privatnu i poslovnu. Mogu pohraniti privatne fotografije, koristiti aplikacije nevezane za posao ili pak pisati poruke uz sveobuhvatnu zaštitu privatnosti.

Ukratko, uređaji kompatibilni s KNOXommogu blokirati sve pokušaje neovlaštenog trenutka uključivanja uređaja, pa čak i kada je uređaj isključen.
Dođe li do zlonamjernih situacija, bitno im je da njihovi IT administratori mogu u bilo kojem trenutku reagirati te da im se može omogućiti i daljinsko brisanje podataka s ukradenog ili hakiranog mobitela.

Među zemljama koje podržavaju sustav KNOX našle su se Francuska, Nizozemska, Španjolska, Velika Britanija i SAD. Stoga zaključujemo ako su američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) i američko Ministarstvo obrane svoje povjerenje dali sustavu KNOX, sigurni smo da će biti dovoljno dobar i za sve one

Kako osigurati stabilnost poslovanja tijekom i nakon krize, čitajte svakodnevno u našem specijalu. OstaniPovezan, OstaniNova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene