Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč zabrani vlade

HAC radnicima isplatio uskrsnice vrijedne 3 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskim autocestama, sa zakašnjenjem su isplaćene uskrsnice na što je potrošeno gotovo 3 milijuna kuna, odnosno 1.000 kuna po radniku.

Uskrsna jaja odavno su pojedena, a u HAC-u je radnicima podijeljeno gotovo 3 milijuna kuna uskrsnice. Trebat će izdvojiti i dodatnih 450 tisuća kuna jer su radnici zbog neisplate u ožujku podnijeli tužbe.

Pročitajte i ovo Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

'Sudske troškove će naravno platiti Hrvatske autoceste jer ja ne vjerujem da će se naši odvjetnici odreći svih tih troškova, oni na njih imaju pravo', smatra Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Pravo na ovakve izdatke javnim tvrtkama zabranila je Vlada.
'Oni koji ne žele ne mogu i neće da moraju otići', rekla je u travnju premijerka Jadranka Kosor.  Otići je morao šef kutinske Petrokemije Boris Mesarić, jer je isplatio regres da bi izbjegao tužbe. HAC-ovi direktori nisu kažnjeni, a uskrsnice bi, tvrde, išle i ranije, da je bilo novca.

'Obzirom da se zbog mjera i aktivnosti usmjerenih na poboljšanje likvidnosti stanje bitno popravilo više nema razloga da se uskrsnica ne isplati, a postoji obveza prema Kolektivnom ugovoru', kažu u HAC-u. Početnu Vladinu oštrinu otupio je Zakon koji sada žele mijenjati.

'Vjerojatno je Vlada shvatila da tu obavezu mora ispoštovati jer u protivnom riskira vrlo velike troškove koji bi iz toga mogli proizaći', smatra Viktor Gotovac, stručnjak za radno pravo.
Kolektivni ugovori još su na snazi pa se radnici na državnim jaslama mogu boriti i za druga prava koja državu stoje više od pola milijarde kuna na godinu.

'Dakle s obzirom na vrijeme u kojem se nalazimo danas možemo sa potpunom sigurnošću govoriti o tome da će radnici za ovu godinu koji imaju ugovorena prava na regres to pravo moći i konzumirati', dodaje Gotovac. Nepromišljeno Vladino kupovanje socijalnog mira prijašnjih godina stiže na naplatu, a novca u blagajni gotovo da i nema.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene