Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobijedili administraciju

Dogodilo se čudo: U Hrvatskoj pokrenuli posao za samo šest mjeseci!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika investicija u poduzetničkoj zoni Pisarovina kraj Karlovca - njemački ulagači s više od 20 milijuna eura pokrenuli su tvornicu koja proizvodi auto-dijelove za neke od najjačih svjetskih tvrtki. Od ideje do realizacije, što je pomalo netipično za sporu hrvatsku birokraciju, prošlo je samo pola godine.

Jedan po jedan slažu se dijelovi za automobile u tvornici u Pisarovini. Prva isporuka za Njemačku već je poslana. 'Možda danas djeluje kao znanstvena fantastika da u Hrvatskoj netko pokušava razviti metalsku industrijsku ponovno', kaže zamjenik direktora Daniel Martinko.

Pročitajte i ovo Tvrtka MB Namenska U Srbiji Eksplozija u vojnoj tvornici: Vidi se gusti crni dim, ozlijeđeni prevezeni u bolnicu Boeingova tvornica u Rentonu Model 737 Max Moguća nova greška na Boeingovim avionima: Na sigurnosni pregled odlazi 50 mlažnjaka

No ovim ljudima upravo to je pošlo za rukom. Za samo pola godine sagradili su tvornicu, i sve što proizvedu - izvezu. 'To su dijelovi kamionskih programa, dijelovi za osobna vozila. moram reći da smo imali podršku lokalne uprave tako da smo osnovnu infrastrukturu već imali', pojašnjava Martinko.

INVESTICIJA 'NA HRVATSKI': Projekt od pola milijuna eura zapeo u administraciji

Do kraja godine, cijeli ovaj prostor bit će popunjen strojevima, a ovdje će se zaposliti 180 ljudi. Ukupna vrijednost investicije iznosi 22 milijuna eura.

Najveći problem, kaže Martinko, bio je pronaći radnike. 'Kad nam mladi ljudi dolaze iz škole onda imamo problem da ih tek tada mi moramo početi učiti praktičnom radu', kaže Martinko.

A u ovoj tvornici radit će u tri smjene. Uz prosječnu plaću od 6 i pol tisuća kuna, nije ni čudo da za svoje proizvode imaju osiguran plasman čak 12 godina unaprijed.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene