Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Smanjena stopa obveznih rezervi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centralna banka Bosne i Hercegovine objavila je kako je smanjila stopu obvezne rezerve koju moraju imati poslovne banke. Upravno vijeće CB BiH donijelo je odluku o smanjenju stope obveznih rezervi s 18 na 14 posto koja odmah stupa na snagu.

Smanjenjem stope za četiri posto, kako je objašnjeno, bit će omogućena dodatna likvidnost poslovnih banaka s iznosom od 727 milijuna konvertibilnih maraka (oko 371 milijun eura).

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

CB BiH je istaknula da likvidnost poslovnih banaka ni do sada nije bila ugrožena, a novom se odlukom poduzimaju tek dodatne mjere koje trebaju osigurati stabilnost na bankarskom tržištu.

Kao i u drugim europskim zemljama, i u BiH postoje dvojbe o sigurnosti pologa u poslovnim bankama, no za sada nema izvješća o poteškoćama u isplatama.

Sve veće banke potvrdile su da od početka tjedna postoji povećana potražnja građana za gotovim novcem, ponajprije za eurima.

Središnja je banka ranije potvrdila kako je spremna intervenirati i pomoći u osiguravanju dodatnih količina gotovog novca bude li za tim potrebe.

Trenutačni iznos osiguranih pologa u bankama u BiH je sedam i pol tisuća konvertibilnih maraka, a najavljeno je kako bi taj iznos do kraja mjeseca trebao biti udvostručen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene