Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bank of America dogovorila kupnju Merrill Lyncha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bank of America, najveća komercijalna banka u SAD-u, postigla je sporazum o kupnji investicijske banke Merill Lynch za oko 44 milijarde dolara, ili oko 29 US dolara po dionici, izvijestio je poslovni dnevnik The Wall Street Journal u broju od ponedjeljka.

Sporazum koji je sklopljen u 48 sati grozničavih pregovora mogao bi odmah promijeniti bankovni krajolik u SAD-u, a nacionalnog bankarskog diva učinit će još većim. Upravni odbori dviju kompanija odobrili su sporazum u nedjelju navečer, navodi The Wall Street Journal, pozivajući se na osobe upoznate s pregovorima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Writers Guild of America Koji su filmovi u utrci za najbolji scenarij Slika nije dostupna Pod prijetnjom tužbe Deutsche Bank plaća 553 milijuna dolara SAD-u zbog fiskalnih prevara

Bank of America, sa sjedištem u Charlotteu u Sjevernoj Karolini ima više depozita od bilo koje američke banke, dok je Merrill Lynch najveća i najpoznatija brokerska institucija u svijetu.

Kombinacija tih dviju banaka stvorit će globalnog bankarskog diva širokog dosega, uključenog u gotovo sve elemente financijskog sustava, od kreditnih kartica i auto kredita, do osiguravanja obveznica i dionica, savjetovanja kod udruživanja i upravljanja imovinom, navodi WSJ.

S cijenom od 44 milijarde dolara, Merrill bi bio prodan za dvije trećine svoje vrijednosti od prije godinu dana, ili polovicu od svoje najveće vrijednosti početkom 2007. godine. S dionicom Merrilla u petak se na burzi u New Yorku (NYSE) trgovalo po 17.05 dolara, nakon oštrog pada potaknutog krizom druge velike investicijske banke Lehman Brothers.

Bank of America i Merrill Lynch nisu željeli komentirati bilo kakve razgovore, dodaje WSJ.

Bank of America, na čelu s generalnim direktorom Kennethom Lewisom, već iza sebe ima desetke manjih ili većih akvizicija, uključujući i kupnju posrnulog hipotekarnog zajmodavca Countrywide Financial Corp., ranije ove godine. Dodajući Merrill Lynch, Bank of America kontrolirala bi najveću brokersku kuću u SAD-u i priznatu investicijsku banku.

Čelnici najvećih banaka i brokerskih kuća u SAD-u, sastali su se proteklog vikenda s vladinim dužnosnicima u Banci federalnih rezervi u New Yorku, jednoj od 12 regionalnih podružnica američke središnje banke - FED, kako bi formulirali rješenje za spašavanja banke Lehman Brothers Hodings Inc., a Bank of America se u subotu spominjao kao jedan od mogućih kupaca Lehmana. U nedjelju je na mjesto mogućeg kupca stupila banka Barclays Inc., izvijestili su mediji u SAD.

Povlačenje Bank of America, kao i povlačenje banke Barclays PLC iz pregovora, povećalo je zabrinutost da će Lehman biti prisiljen zatražiti tzv. zaštićeni stečaj, izvjestio je u nedjelju Associated Press.

Financijski stručnjaci s Wall Streeta vjeruju da je Merrill Lynch, prvi od velikih financijskih servisa koji je smijenio svoju upravu kod izbijanja kreditne krize prošle godine, mogao biti iduća tvrtka koja će izgubiti povjerenja svojih ulagača i klijenata, dodaje AP.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene